Filatelista

25

материјала, који је најинтересантнији у излошку. При оваквом приступу треба бити веома обазрив. Уопштено говорећи, жири сматра да је та листа погодна, и заиста, разлика између прикладне и неприкладне листе је веома мала и ствар је укуса. У оваквом излагању, листа појединачног филателистичког материјала није пожељна, али исти разултат може се дискретно постићи са спајањем листе и најважнијих информацијама у тексту и тада могу да буду прихватљиве. Укусан садржај о новим истраживањима и открићима излагача често појачавају утисак о уводном листу.

Добар и лош уводни лист тражи много више простора него што је овде дато, али ово што је речено може бити довољно да прикаже да не постоји јединствено оправдан начин да се он направи. Општа сагласност је постигнута у томе да идеалан уводни лист треба да води посматрача кроз изложак и обезбеди информације за разумевање комплексности предмета приказивања.

Пример лошег уводног листа у Традиционалној филателији

ЕГИПАТ - ПРВА ИЗДАЊА, 1866-1872

Египат се налази на крајњем северо-истоку Африке. Мали део Египта, полуострво Синај, налази се у Азији. Скоро цео Египат је покривен пустињом и људи не би могли живети без реке Нил, која обезбеђује воду готово целој земљи и највећа је река на свету.

Историја Египта датире пре више од 5.000 година. У праисторији, велики градови и краљевства су расла поред Нила. Цео регион је колевка човечанства, пре него што је почела писана историја. Сув ваздух Египта је помогао да остану очувана многа древна чуда. Туристи долазе овде из свих крајева света да виде импресивне споменике и храмове Египта, огромне камене пирамиде и Сфингу.

Почев од фараона, власт над Египтом је прошла кроз многе руке. Арапске трупе су 642. године из Арабије ушле у Александрију, главни град Египта, преузимајући власт од Византијског царства. Постепено су арапски калифи губили контролу, да би у периоду између 868. и 969. године две турске династије владеле Египтом готово независно од калифа.

Године 969. је династија са туниске обале на северу Африке покорила Египат и прогласила Каиро као главни град. У Каиру је основан Универзитет Ал Азар, Главни центар исламског учења и ускоро постаје најважнији град у арапском свету.

Мамелуци су побуном 1250. године преузели контолу над Египтом. Турска је освојила Египат 1517. године и припојила га Отоманској империји. Наполеон је заузео Александрију 1798. године, али су француске трупе протеране три године касније.

Суецски канал је завршен 1869. године након 10 година градње. На Суецу је основана и поштанска служба којом су управљали отомански владари, који су

и увели египатске марке 1866. године. Прва два издања Египта су предмет овог излошка.