Filatelista

37

Сем већ постојећи провинција (Фиума и Задар) формиране су нове провинције са седиштем у Љубљани, Сплиту и Котору. У седиштима ових провинција формиране су нове цензуре.

Организација ових провинцијских цензура била је у надлежности војних територијалних одбрана. На челу провинцијских цензура налазила су се комисије за ратну цензуру са војним секцијама. Територијална одбрана за шира подручја имала је своја одељења у местима одређеним за провинцијске цензуре. На челу ових одељења налазили су се начелници. Ради функционисања ових одељења био је додељиван на рад известан број официра.

Називи провинцијских уреда нису јединствени, а уреди имају своје бројеве. Тако уред Фиуме носи HaTmHc "Ufficio provinciale сепхита Розгаје", а носи број 66 Е.

Сплитски уред носи натпис "Commisione provinciale di cenzura", а број који носи је 71 Е.

Которски уред носи натпис "Ргетеншта ф! Санаго/Сотт. Ргоу. cenzura", a HOCH 6poj 1 R.

2) Цензура у Црној Гори

По доласку италијанских полицијских снага вршен је преглед поштанских пошиљака од стране локалних полицијских власти. Оне су захтевале да се на овај начин врши цензурисање све док цивилни комесар не добије наређење од виших власти да се цензурисање на овај начин обуставиб.

Наредбом Гувернера од 5. јула 1942. гоине цензуру су вршиле команде дивизија које су биле стациониране у Црној Гори, као што је ово вршила дивизија "Таго" на Цетињу.

Поште са територије Цетињског и Барског среза упућивале су за Цетиње своје пошиљке на цензуру у директним врећама за пошту Цетиње.

На осталим територијама Црне Горе цензура се вршила отпремом поштанских врећа путем италијанских војних пошта по списку размене, које су сав примљени материјал предавале одељку за цензуру при командама,

Писма која су раније упућивана из Далмације за Црну Гору од 25. септембра 1942. године била су груписана у Сплиту ради цензуре иностране поште, а не као до тада у Болоњи. Према томе пошта "рајаго Теггомја" образовала је врећу за Цетиње“.

Уред за цензуру иностране поште у Сплиту био је премештен 9. августа 1943. године за Опатију!,