Filatelista

38

Драган Деспотовић Делатности Друштвеног предузећа "Југомарке"

Сваки југословенски филателиста је чуо за Друштвено предузеће "Југомарку". Међутим шира јавност мало је обавештена, осим донекле на филателистичком плану, 0 свим активностима које "Југомарка" у оквиру својих делатности предузима. Друштвено предузеће за производњу и промет поштанских марака и информативно-издавачку делатност "Југомарка" егзистира у оквиру Заједнице југословенских пошта, телеграфа и телефона и у име и за ручун ПТТ система земље бави се целокупном делатношћу по плану производње и промета поштанских марака и информативно-издавачке делатности. Ова фирма, под различитим називима али, са углавном истом основном делатношћу, постоји од краја шездесетих година.

Стара се о техници припремања годишњих програма издавања пригодних марака ЗЈ1ТТГ и обавља све техничке послове око реализације програма. Њени организациони делови, Служба за издавање и промет поштанских марака, а у оквиру ње и Главни депо су управо ти који су најдиректије задужени за припремање годишњих програма издавања поштанских марака, а након тога и за њихову потпуну реализацију, што подразумева отварање анкете, прикупљање предлога, сачињавање нацрта програма и реализацију, након усвајања на Управном одбору Заједнице ЈИТТ.

Главни депо пак, прима, лагерује, чува новоштампане марке и остале поштанске вредноснице и дистрибуира их ПТГ предузећима и другим великим корисницима.

У саставу "Југомарке"“ је и Служба за спољну и унутрашњу трговину, која, попут сличних институција у свету, преко Филателистичког депоа, снабдева домаће и међународно тржиште новитетима југословенских поштанских марака. Заједно са Службом за информативно-издавачку делатност ради на припреманју и издаванју Каталога поштанских марака Југославије и других публикација филателистичког садржаја.

Служба за информативно-издавачку делатност се бави издавањем службеног и информативног гласила Заједнице ЈИТТГ "ПТТ весник". У првом се објављују све одлуке и прописи везани за ПТТ делатност, па и решења за нова издања поштан-

ских марака, вредносница и пригодних жигова, док у информативном "ПТТ веснику" већ тридесетак година постоји стална филателистичка страна са актуелностима из домаћих и међународних филателистичких активности и догађања.

Наравно, овиме се не исцрпљује активност "Југомарке" на филателистичком плану. Она издаје и пригодне коверте, односно коверте са ознаком "ФДЦ" (Фирст Даз Цовер) којима пропраћује свако ново издање наших пригодних поштанских марака. Поред тога, она издаје, у одређеним случајевима и максимум карте ЦМ (царте маџимум), као и илустроване поштанске дописнице, које су такође предмет