Filatelista

47

0 филателији

Већ је добро познато да реч филателија води порекло од грчких речи "пхилос" што значи пријатељ и "ателос" што значи ослобођено од пореза или царине. Овај се назив за сакупљање марака учврстио у целом свету. Мање је познато да је ова кованица настала у Француској и да Французи не користе више израз филателија већ свој израз "Timbrologie".

Шта је филателија2 .

Филателија је сакупљање и проучавање поштанских марака, жигова, целина и осталих поштанских објеката који су тесно везани са пријемом, преносом и испоруком једне поштанске пошиљке.

Филателија је разонода за људе, средство за културно уздизање, начин штедње (мада је ово последње дискутабилно). Али филателија је и привредна грана, попут туризма, од које држава има користи. Корист није само економска. већ и културна. О политичкој користи (читај: пропаганди)

У B • Д У

ке ки а 1] > O

нећемо овог пута.

Коначно, филателија је и проучавање поштанских и историјских докумената.

Како је настала поштанска MapKa?

Прича каже: Енглески поштански службеник по имену Роланд Хил отпутовао је 1838. године у Шкотску. Пролазећи кроз једно село, он спази писмоношу како предаје једној младој девојци неко писмо. Девојка упита колико треба да плати на име трошкова за пренос, и пошто јој то писмоноша саопшти, она окрену писмо неколико пута и врати га извињавајући се да није толико богата да би могла да плати тако велику суму.

Сведок ове сцене, путник Хил, умеша се и рече да ће он платити таксу уколико је ово писмо важно за девојку. Сељанка поцрвене и после неколико тренутака оклевања изјави Хилу да је веома захвална на лонуђеној услузи, али да од једног непознатог човека не може да прими такву услугу.

Пре него што га је вратила писмоноши погледа писмо још једном и врати се кући. Роланд Хил пође за њом размишљајући о тврдоглавости девојке која је одбила писмо. Неплашећи се рђавог пријема он закуца на врата и поново се представи запрепашћеној девојци. На његово инсистирање сељанка је убрзо све признала.

Верена за једног радника, који станује у Лондону, она беше измислила јединСтвено средство да са њим комуницира. Када би вереник писао својој заручници она