Filatelista

48

би одбијала, под изговором оскудице у новцу, писма која јој је писмоноша доносио. Али пре тога она је имала времена да види два или три графичка знака, која су њих двоје раније уговорили и која су била довољна за основно споразумевање.

Епилог: Роналд Хил је предложио да се поштарина увек мора плаћати унапред, а доказ о наплаћеној услуги је марка, која се лепи у горњем десном углу. Поред тога, марка мора имати јасно означену вредност (баш као и новац) и мора по пријему да се поништи одговарајућим жигом. Роналд Хил је увео још читав низ реформи у поштанском систему међу којима, бар за филателисте, најважнији је тарифни систем. плаћања преноса пошиљака.

Ко је наставио:

Познато је да је, захваљујући идеји Роналда Хила, прва марка пуштена у оптицај 6. маја 1840 номинале 1 пени. То је чувени "Б]еск реппу". Два дана касније изашла је и марка од 2 пенија.

Али, која је следећа марка по реду:

Током 1841. године нису се појавиле нове марке.

Значај поштанске марке, ван Енглеске, први је уочио извесни приватни предузетник по имену Александар Грајг из Њујорка. Он је 1. фебруара 1842. године основао приватну градску поштанску службу на територији града Њујорка. Трошкове поштанских услуга наплаћивао је кроз поштанске марке. Уз то, марка која је том приликом коришћења има лепше ликовно решење у односу на "црни пени".

Неколико месеци касније, влада Сједињених Америчких Држава откупљује од Грајга "пошту" и преузима надзор над испоруком пошиљака. Грајгове марке су и даље у употреби и тиме оне постају званичне марке које држава признаје.

Што се тиче Европе, ево којим су редом земље издавале марке:

1843: Кантони Женева и Цирих,

1845: Кантон Базел,

1848: Русија,

1849: Белгија, Баварска и Француска,

1850: Аустрија, град Хановер, Пруска, Шпанија, Швајцарска (државна администрација)... Први огласи

Често се наводи пример да се први оглас о поштанским маркама појавио ) енглеским новинама почетком педесетих година прошлог века. При томе се, чак и у савременим филателистичким часописима, наводи да је том приликом неко желео да са поштанским маркама облепи зидове. Не само да то није тачно, јер у огласу јасно стоји да су марке потребне за уређивање спаваће собе, већ је и тенденциозно, чиме се негира естеска вредност марака, коју су свакако већ имале и прве марке. (То личи на причу како је неки чувени филателиста кулио ретку марку и поцепао је само да би његов примерак био једини на свету). Уосталом, већ тада су се