Filatelista

36

ФИЛАТЕЛИСТИЧКА ИЗЛОЖБА У ПОДГОРИЦИ

Од 12. до 24. јануара 1998. године Удружење колекционара Подгорице организовало је филателистичку изложбу пропагадног карактера. Изложба је одржана у просторијама Центра савремене умјетности Црне Горе у Подгорици, најлуксузнијем галеријском објекту у граду.

Изложба је у техничком смислу оформљена према југословенском правилнику 0 изложбама. За Изложбу није рађен каталог, већ водич кроз експонате обзиром да је Изложба имала пропагандни карактер.

Експонати су били подељени у 4 сегмента: Црна Гора, Југославија, Издања Војне управе Југословенске армије за зону "Б“ и издања појединих земаља на тему фауна. Збирке на тему Југославије и фауне биле су подељене на подтеме.

Што се тиче посете подгорички филателисти су релативно задовољни. Запажено је да су изложбу посећивали млади људи, а међу њима посебно интересовање владало је код младих.

Средства информисања су пропратила Изложбу на одговарајући начин, како са написима у штампи тако и путем телевизије, уз позиве за посету и одговарајућим живим" предавањима о филателији у току изложбе.

Димитрије Павловић, дип. инг. арх.

ФИЛАТЕЛИСТИЧКА ЛИТЕРАТУРА: БОЈЕ У ФИЛАТЕЛИЈИ - ЗАНЕМАРЕНА ОБЛАСТ

Сви знамо да за филателистичке публикације у боји не достају финансијска средства. Зато нам билтени, часописи, већина каталога и уопште стручна литература личе на издања за далтонисте. Последица тога је да смо ускраћени за мноштво драгоцених информација које итекако утичу на сазнања у филателији.

Познавање боја и нијанси у филателији је својеврсна специјализација, а одступање од основих боја даје специјалитете који сакупљачи теже да имају у својим збиркама. Осим у штампи ова област, због редовног недовољног осветљења на изложбама, такође ускраћује филателистима сазнавања из ове, иначе, обимне области.

Примери су бројни. Да почнемо са предфилателијом. У каталозима се боје

жигова описују следећим речима: