Filatelista

2

Миомир Арсић, Нови Сад ПОШТАНСКА ИСТОРИЈА КНЕЖЕВИНЕ СРБИЈЕ

ПРЕДФИЛАТЕЛИСТИЧКИ ПЕРИОД: 1840-1866 (поште, жигови, писма)

(наставак из прошлог броја)

Као што је већ у прошлом броју речено, први дан рада "Књажевске Србске поште" са употребом поштанског жига (тзв. "уоквирени Београд“) био је 25. мај

1840. године. О томе постоји и руком писан документ који је "Попечитељство внутрањих дела" тог 25. маја упутило "Попечитељствима: Правосуђа, Просвешенија. Финансија, Начелничеству Окружја Београдског и Управитељству вароши Београда“ у којем их укратко обавештава да ће се од тог дана сва писма за унутрашњост примати у Мезулани на Калемегдану. (Овај докумет, који је писан на старосрпском, може се видети и прочитати у књизи В. Кардоша!.

Наравно, то уопште не значи да је београдска пошта почела са радом 25. маја. Она је, вероватно, припремајући се за почетак рада са употребом поштанског жига (можда чекајући да се жиг направи) почела с радом раније, неколико дана или чак неколико месеци. О томе данас немамо поуздане податке. Међутим, пошта је сасвим сигурно радила и 22. маја јер постоје сачувана два писма, која су на овој пошти тога дана "поштански" заведена и послата. Та писма не можемо овом приликом приказати јер их писац овог чланка не поседује, али ће једно од њих бити такође приказано у другом чланку овога часописа“.

Жиг "уоквирени Београд" представља први редовно употребљиван поштански жиг у Књажевини Србији. За овај жиг се данас може једино тврдити да је био у употреби само тог једног дана - 25. маја 1840. године. Након њега уведен је нови жиг. То је раван, неуоквирени, староћирилићни жиг црне боје, величине 35 пута 5,3 мм (слика 1), по каталогу "Југомарке“ за 1991. годину заведен под типом 2Аа.

Овај жиг је у поштански саобраћај уведен већ 29. маја 1540. године, а доказ за то су два писма са овим жигом, која су заведена и послата тог дана. Једно од њих, оно заведено под бр ! биће приказано и у овом чланку (слика Та). И док је "уоквирени Београд" коришћен само један дан, нови жиг биће у употреби у београдској пошти од 29. маја 1840. па све до 1844. године и то искључиво у црној боји. Исто тако је веома интересантно да су сва до данас сачувана писма, жигосана са њим, службена, односно ни на једном од њих нема поштанских – ознака "НАПЛАЋЕНО" или "ПРЕПОРУЧ". Ово је тим више интересантније ако се зна да је од краја септембра 1840. године, када услуге у поштанском саобраћају престају да буду бесплатне, поред службених писама било и плаћених писама. Разлог што можда у читавом овом-перноду (1840-1844) на писмима жигосаним овим типом жига