Filatelista

39

Борисав Станковић, Београд ДОПЛАТНА МАРКА У МАРТУ

Доплатне марке се издају због прикупљања новца за хуманитарне организације. Издавање једне такве марке може да послужи и за подсећање на достигнућа и успехе научника у борби за најплеменитије циљеве човечанства. Због тога, али и као израз захвалности свом оснивачу, на Друштва Србије за борбу против рака у току месеца борбе против рака емитована је доплатна марка са ликом великог научника и хуманисте др Борђа Јоанновића.

Професор Јоанновић је рођен у Бечу 1871. године у породици интелектуалаца из Беодре (данас Ново Милошево). На Бечком универзитету постаје доктор целокупног лекарства 1895. године а професор 1909. Веома цењен добијао је позиве да рад настави у Инзбруку, Прагу и САД-у. Мећутим, са одушевљењем прихвата позив професора М. Јовановића-Батута и В. Суботића, који су радили на оснивању Медицинског факултета. Од 1920. године је редован професор Медицинског факултета на катедри за патологију. После смрти професора Суботића професор Јоанновић води успешно Медицински факултет као декан у три наврата не обазирући се на примамљиве понуде из Европе, попут места шефа катедре на Медицинском факултету у Бечу.

Марка је била у обавезној употреби у Србији у унутрашњем поштанском саобраћају од 1. до 31. марта. Ликовно решење марке урадио је Радомир Бојанић, академски сликар из Београда, а одштампана је у “Форуму" у Новом Саду. Осим лика др Борђа Јоанновића на марки је приказан знак Друштва Србије за борбу против рака и натпис “Рак је излечив“. Тираж марке је 2,500.000 комада.

Борисав Станковић, Београд

БИРА СЕ НАЈЛЕПША МАРКА

Немачка филателистичка ревија из Диселдорфа, потпомугнута европским поштанским управама бвира најуспелије издање Старог континента за 1996. годину. У најужи избор 14 земаља ушла је и Југославија.

У организацији “Немачке филателистичке ревије" из Диселдорфа а уз подршку европских поштанских управа бира се најлепша европска марка за 1996. годину. У најужи избор ушла је по једна марка из 14 европских земаља.