Filatelista

43

ва користе прилику да се боље упознају. друже. допуњују искуства и знања као и да размењују филателистички материјал. Како су у питању излагачи из четири земље једног региона оваква прилика представља могућност за усклађивање заједничких интереса и ставова приликом гласања у европским и светским удружењима филателиста. Ова изложба управо је искоришћена да у праксу ступи Споразум о филателистичкој сарадњи, који су недавно потписали председници филателистичких савеза из Мађарске ин Југославије.

Изложба је организована у склопу прославе 50-годишњице постојања и рада Савеза филателиста Србије. Председник Организационог одбора је Милан Ердељан а комесар изложбе Фехер Илеш (Еећег Ше5).

На свечаном отварању, које је одржано 16. маја у Галерији Градског музеја у Сенти, поред делегација пет градова окупио се велики број филателиста. У име Скупштине Општине Сенте, која је покровитељ, изложбу је отворио градоначелик Сенте Атила Јухас, пожелевши гостима добродошлицу и пријатан боравак у граду.

У име Савеза филателиста Мађарске присутне је поздравио председник Савеза Шандор Курдиш, у име Савеза филателиста Југославије поздраве је упутио секретар Савеза Војислав Беогвић, а у име Савеза филателиста Србије председник Владимир Ј. Мојсовић.

Као посебан догађај у оквиру свечаног отварања Изложбе одржана је промоција марака поводом Светског првенства у фудбалу. Промоцију марака извршио је Ненад Килибарда. директор Друштвеног предузећа “Југомарка". На изложбеним паноима приказани су табачићи и коверти овог издања. Посебну пажњу писутних изазвале су слике академског сликара Радомира Бојанића из Београда које су послужиле као мотиви за марке.

На изложби учествује двадесетак излагача са филателистичким материјалом који

бухвата четири земље. Поред филателистичког материјала који је везан за поштанску историју овог дела Европе приказане су занимљиве тематске збирке попут рибе на маркама, историјат шаха, знамените грађевине и слично. На основу одлуке жирија изложбе, на чијем челу се налазио Богадан Петровић, наш истакнути познавалац филателије, златну медаљу је добио Ковач Имре (Коуас5 |тге) за своју збирку “Поштанске целине Мађарске".

На дан свечаног отварања у пошти 24400 Сента коришћен је пригодни жиг посвећен филателистичкој изложби. Филателистичко друштво “Сента" издало је дописну карту поводом изложбе са овим пригодним жигом. Треба истаћи да су филателисти из Сенте успешно организовали изложбу уз помоћ Скупштине Општине Сента и многобројних спонзора из самог града и околине.

Изложба се затвара 24. маја.