Filatelista

45

На основу члана 21. Правилника о поштанским маркама и вредносницама ("ТИ весник“ бр. 20/55 п 9/93.) пи на основу одлуке Управног одбора ЗЛИ од 2. априла 1995. године, доносим

РЕШЕЊЕ

0 ПУШТАЊУ У ПРОДАЈУ ИЛУСТРОВАНИХ ДОПИСНИЦА У БОЈИ “50 ГОДИНА НОВОГ БЕОГРАДА“ CA УШТАМПАНОМ ПОШТАНСКОМ МАРКОМ ЧИЈА ЈЕ НОМИНАЛНА ВРЕДНОСТ ОЗНАЧЕНА СЛОВОМ “А"

Дана 11. априла 1998. године пустиће се у продају две илустроване дописнице у боји “50 година Новог Београда“ са уштампаном поштанском марком чија је номинална вредност означена словом "А". Коришћење ових дописница је предвиђено у унутрашњем поштанском саобраћају.

Дописнице су илустроване тако што је на левој половини аверса одштампан цртеж у боји. а на десној половини се налази уштампана марка, знак ПТТ и текст ћирилићно-латиничним писмом “ДОПИСНИЦА" одштампан у тамно плавој боји. (Обе половине аверса дописнице одвојене су дебљом вертикалном линијом у тамно плавој боји. Испод цртежа на левој половини аверса дописнице одштампане су три линије за адресу пошиљаоца, на десној страни четири линије и једна испрекидана линија за адресу примаоца. Линије су у црној боји. Дописнице су штампане на белом картону.

На уштампаним маркама је текст “Југославија“ и “ПТТ, одштампан ћирилићним писмом, а ликовни мотив марке је индетичан цртежу на левој половини аверса дописнице. Испод цртежа марке одштампано је име аутора цртежа, година издања

и назив штампарије.

Свака дописница има различиту илустрацију, панораму Новог Београда, као MOT}HB.

Димензије дописнице су 150 х 100 мм. Ове дописнице ће бити у употреби неодређено време, почев од дана пуштања у продају. Генерални директор Вучић Чагоровић с.р.

Према подацима којима располажемо штампано је по 100.000 примерака обе разгледнице.