Filatelista

49

Фалсифакти марака РС и РСК све чешћи. СУМЊИВИ ПРЕТИСЦИ

Неки претисци марака РС и РСК врло су скуп и ретки, па су се на тржишту појавили и фалсификати

Шта се дешава са маркама Републике Српске и Републике Српске Крајине2 Ова издања су прилично тражена, што неке људе подстицце да поједине ретке марке приватно доштампавају. Купци се тако излажу опасности да умето праве марке купе фалсификат.

Марка Републике Српске, која је у каталогу Зорана Бошковића под редним бројем 2, номиналне вредности 30/3 (претисак) штампана је у свега 2.500 комада. Пошто се ретко појављује на тржишту, доштампавана је више пута, наравно у приватним аранжманима. Како се обично наводи у каталозима “атест је неопходан".

Слично је и са маркама локалног издања за Добој - 10 вредности. Ова серија је одштампана без одобрења Јавног предузећа ПТТ саобраћај Соколац. Претпоставља се да је уређено око 1.000 комплета. Фалсификати су штампани у Београду.

Слично је и са неким издањима Републике Српске Крајине. Пре свега шест вредности које је издало Јавно предузеће ПТТ саобраћаја СО Крајина (Книн), са претиском у облику три пара осмица и новом номиналном вредности.

ПРВА АУКЦИЈА У 1998. ГОДИНИ

Часопис “Филаберза" и Кућа Бошковић одржали су прву новогодишњу аукцију путем писмених понуда у трајању од 10. до 30. јануара 1998. године. На зукцији био је заступљен искључиво материјал из Релублике Српске и Крајине. Презентовано је путем каталога 139 понуда. Пошетна вредност понуда износила је 21.400 ДМ. У току аукције излицитирано је око 60 понуда, а достигнута цена продаје премашила је 5.000 ДМ. Аукционару је од постигнуте цене припало 8%, неуобичајено мала провизија за аукционе прилике.

Поред “Студија филателије" из Београда филателисти су добили нову прилику да филателистички материјал купују пили нуде преко аукције. Надамо се да ће оваквих акција бити још.