Filatelista

48

Зоран Бошковић, Београд

РЕПУБЛИКА СРПСКА И КРАЈИНА У КАТАЛОГУ GIBBONS

Позната издавачка кућа Станлез ОТВВОМ5 у издању каталога за Балкан (3 део) за 1998. годину прва је у свету (нерачунајући домаће ауторе) каталогизирала поштанске марке Републике Српске, Крајине п Херцег Босне.

То је наравно охрабрујућа и дугоочекивана вест за домаће и стране сакупљаче, праве поборнике филателије. Као човек који ова подручја прати дужи низ година дужан сам да поред свих похвала редкцији овог каталога скренем пажњу на недопустиве пропусте који иду на штету сакупљача и угледу ове куће.

O чему се ради:

Као што је познато подаци за каталогизацију достављају се уз примерке марака и одређену оригиналну документацију о пуштању марака у промет. Већина података је исправна, али из чисто трговачких разлога редакција је преварена по питању книнског провизорија “осмице“ у којем су каталогизиране само две марке од постојећих шест (страна 263). Додуше у коментару пише да остале вредности нису биле у поштанском промету што наравно није тачно. Супротно томе претисак д/100000 дин. каталошки број 17К на страни 264. каталогизиран је пако се зна да та марка у званичном документу није била предвиђена за претискивање.

Постоје недоумице у Ођопзи за приватне претиске код марака “Суверена Босна и Херцеговина" и “Суверена Херцег Босна“ на страни 80. Јасно је да приватни претисци немају места у овом каталогу.

И цене заслужују коментар. У неколико случајева тендеционо су (опет на руку трговаца) замењене реалне вредности, тако да су марке са већим тиражима и слабијим зупчањима високо процењене, а марке са малим тиражима и ређим зупчањима јако ниско. Није ми јасно како је реномирана кућа СОтфббопз на то насела.

Потребно је још рећи да су у овом издању каталога каталогизиране доплатне марке Југославије и Србије што је код сличних страних каталога обично занемарено, као ни код Југомаркиног каталога.

ВЕСТИ

После дужег времена појавио се 19-ти број огласно-информативног листа «Филаберза“ уредника и аутора већине текстова Зоран Бошковића.

Издвајамо неколико занимљивих текстова из овог броја: Света Гора - 500 година Хиландара, Писмо - прави симбол поштанског саобраћаја и филателије, као п текст који ће засигурно изазвати већу пажњу, а односи се на отварање поште у Београду 1840. године и употреба жига уоквирени Београд. Цена часописа је и

даље 5 динара.