Filatelista

ЗАНИМЉИВОСТИ _

Немци имају веома добро урађен свој официјелни каталог који као засебна свеска излази у издању "МИСНЕГ-а". Као познати “истраживачи“ издали су и свој каталог целина“ па и свој “специјал' каталог. Ни тада нису стали. Изадавали су и многобројне “тематске“ каталоге, па најзад и брошуру посвећену само једном издању. То је:

“DIE PLATTENFELER DER GERMANIA - REICHSPOST - AUSGABE” on Adolfa Knop-a.

У даљем истраживању овог издања нађена је марка од 10 пфенинга слика 1 (кат. бр. 86. И из 1905.), узгред буди речено најмасовнија марка тог издања, али која уместо управног водознака (слика 2) тог издања има попожени водознак (слика 3).

У познатом часопису “рВ2“ приказана је и прицењена на невероватних 80.000 ДМ!

МИГАУГИФ СИ

Слика ! Слика 2 Слика 2

Дефиниција једног енглеског новинара, која се односи на филателисте: "Сакупљач поштаснких марака је човек који ужива у свом хобију али увек изгуби кда продаје своју збирку, док је филателиста човек који учива у свом хобију и заради приликом продаје својих марака".

Један вешти филателиста из Немачке изложио је марку од 10 пфенинга са ликом председника Тихајса утицају сунца. Тако је успео да уместо зелене добије плаву боју. Ове фалсификате продавао је потом по 32 ДМ. Када је Центар за борбу против

фалсификата уочио превару “филателиста" се нашао на суду. Изречена је казна од 700 ДМ.