Filatelista

4

нема поштанских ознака 'НАПЛАЋЕНО" и "ПРЕПОРУЧЕНО" могао би да буде и тај да једноставно тих поштанских ознака тада није ни било, односно да нису ни биле направљене, већ да су уређене и почеле да се користе тек 1844. године уз поштански жиг Тип-7Да. Но, ово је само претпоставка.

Иначе, писма жигосана жигом Тип-2Аа (слика 1) нису уопште ретка. Сачувано их је много. Нешто су ипак ређа и знатно интересантнија она из 1840. године, поготову из периода мај-септембар када је поштански саобраћај у Србији био бесплатан.

(Следећи жиг који је коришћен на београдској пошти је такође раван. неуоквирен, старо-ћирилићни жиг величине 31 пута 4 мм, Тип-8Аа (слика 2). Овај жиг је у поштанском саобраћају коришћен од 1843. до 1855. године, такође само у црној боји. Овај жиг није редак, а до данас су, жигосана са њим, пронађена и службена и наплаћена препоручена писма. Поштанске ознаке које се налазе на овим писмима су:

НАПЛАЋЕН: Тип-Ф2

ПРЕПОРУЧЕН: Тип-Р2

НАПЛАЋЕН. Тип-Ф1

ПРЕПОРУЧЕН. Тип-Р1

Такође постоје писма жигосана овим жигом која иза себе имају утиснут датум (дан и месец)(слика 3). То је онда Тип-бада по каталогу "Југомарке". Такође ш са овим жигом жигосана постоје и службена и наплаћена и препоручена писма, која такође нису ретка, а поштанске ознаке "НАПЛАЋЕНО" и "ПРЕПОРУЧЕНО" које се се налазе на њима су исте као и на писмима са жигом Тип-8Аа и већ су дате и описане.

Писма са овим типом жига могу да се нађу и двоструко жигосана (слика +). Таква писма су ретка и дају драж свакој збирци, а уједно откривају и чари предфилателије, јер показују до чега је све могло да дође приликом поштанске манипулације. На крају овог чланка рецимо нешто више о једном ретком типу жига. Ради се о равном, неуоквиреном, старо-ћириличном жигу, величине 27 пута 4 мм, тзв. "мали Београд", иначе Тип-7ада односно Тип-фа по књизи В. Кардоша (слика 5).

Овај жиг је на београдској пошти уведен у употребу 1843. године и коришћен је, према досадашњим налазима, само те године. До сада сачувана писма с тим жигом обухватају период октобар-децембар 18543. године. Због тога овај жиг спада у ретке жигове предфилателије Србије. И овде су позната само службена писма жигосана овим типом жига. Ово такође указује да поштанске ознаке "НАПЛАЋЕНО" и "ПРЕПОРУЧЕНО" још нису почеле да се користе.

Приказом ових писама и жигова био би заокружен први период рада београдске поште - од 1840. до 1844. године. У овом периоду у Књажевини Србији одморишне станице ("мезулане") у свим већим и мањим местима почињу да добијају карактеристике сталних - редовних пошта, а београдска пошта је била прва у томе.