Filatelista

ИУ ФИЛАТЛИСТИЧКИХ КЊИГА, ЧАСОПИСА, АЈКЦИЈСКИХ КАТАЛОТА, НОВИНА

Позор!

У последње време долазе на тржиште марке Кнеза Милана од ! паре до 50 пара са лажним зупчањима и продају се по високим ценама. На пример: марка од 35 пара 1 издања зупчана 9 1/2 : 12 кошта 20.- динара, иста марка 12: 9 или 12 : 12 ако јој се вертикално ситни зупци накнадно зупшају у крупне,та марка кошта 1500.- динара. “Фабрика“ тих накнадних зупшања налази се према свима знацима код нас у земљи!

Накнадно жупчање тих марака лако је направити код широких ивица.

Стваро такве марке са накнадним зупчањем вреде само Динара 5. - по комаду! |

Исто тако фабрикују се такви “cnemujamrern” M Ha mHcMHMa (Briefstick) Ha Taj HadlH. IHTO Ce Mapka Hajnpe Onepe, OHa HaKHaBHO 3ynua Ji поново налепи на писмо. Скреће се пажња на ове по зепове филателиста штетне манипулације!

"Ханмов нормални ценовник и приручник поштанских марака за 1940. годину", Београд 1940, страна 111 Марке за спомен на рат 1914 године

За успомену на победу српске војске у борбама вођеним са аустроугарском војском у јесен 1914. године, када је на бојишту био Краљ Петар. одлучила је влада да изда једну нарочиту серију поштанских марака, на којима ће бити претстављен тај моменат из светског рата.

За израду нацрта за те комеморативне марке узет је снимак ратног фотографа В. Чернова са бојног поља на Гаревици. На слици се види остарели Краљ, како посматра борбу, седећи на једном камену. Иза њега стоје у реду: с десне стране Војвода Степа Степановић, осматрајући бојиште догледом, у средини Краљевић Ђорђе удубљен у географску карту и с леве, поред њега, Краљев лични ађутант потлуковник Кнежевић, Слика испуњава целу површину марке увећаног формата, без непотребних украса п шара. Горе, десно, је натпис "СРБИЈА" а доле “Краљ Петар на бојишту 19147. Вредност марке је означена у горњем левом углу.

Е. Дероко "Поштанске марке Србије". Београд 1935, страна 40

5 ЈА