Filatelista

Напомена: У овом периоду је на београдској пошти поред житосаних свакако било и писама која су само "руком завођена' и тако слата. O њима као и даљем раду београдске поште биће више речи у следећем чланку.

На крају бих напоменуо да су се у прошлом чланку појавиле две ознаке: "Српске Књажевачке поште" и "Српске Књажевске поште". Није тачно ни једно ни друго. Треба: "Књажевска Србска пошта".

Уз то бих додао да треба коначно увести термин "мезулана“. Зашто2 Зато што у оригиналном Вуковом речнику, који је и сада репринтован, налазе речи. прво "мезилана" и "мезилзија", а затим "мезулана“ и мезулзија".

Реч "мензулана" је настала вероватно касније, кварењем речи "мезулана", додавањем слова "н" чиме се добија "менза" (претпоставка).

=

B. Kapnom, "The Principality of Serbia", PerrnaHn 1996., страна 45. Ј. Величковић: "Поново о почетку рада поште у Београду 1840. године

1

3 типови ознака су према књизи В. Кардоша

Радакцији "Филателисте" стигло је писмо поводом чланка г. Арсића из прошлог броја. У скраћеном облику преносимо садржај овог писма као и одговор T. Арсића.

др Драган Стојановић, Швајцерска

Поштована Г-до из Редакцијског одбора, Поштовани Г-дине Арсићу,

Ових дана сам добио децембарски број (234/5) "ФИЛАТЕЛИСТЕ" и у врло занимљивом чланку "Поштанска историја Кнежевине Србије" од Г-дина М. Арсића, видео и фотографију предње стране предфилателистичког писма са жигом "Београд у оквиру. Прво што ми је запало за око, био је број 9, написан руком. Слично писмо са жигом "Београд" у оквиру и бројем 9 је продато на аукцији Фелдман С.А., 20. маја 1980. године, а слика истог писма се налази и у књизи Г-дина Рашића на 6. страни.

Замолио бих компетентну господу и Г-дина Арсића да ми одговоре, да ли је то била случајност или је заиста постојала могућност да се појаве два писма са истим

бројем, заведена истог дана... Са поштовањем

(Одговор М. Арсића доносимо на 11 страни)