Filatelista

ПОВОДОМ 125 ГОДИНА ПРВЕ ЦРНОГОРСКЕ МАРКЕ

O филателистичкој класици Црне Горе је писано далеко мање него о српској класици. Први чланак из ове области везују се за часопис

"Месечни журнал“ (Мопшју Јопгпађ из 1907. године и текст из пера извесног Филипса (Сћаз. 1. РАШр5). Први значајнији прилог класичној прногорској филателији је дело "За историју поште и телеграфа Црне Горе" др. Пере Шоћа из 1928. године. Годину дана ксаније и у "Дунавској пошти" (Ропапрозе) објављен је чланак Е. Милера (Е4ут Мпећег) о увођењу поште у Црној Гори. У "Филателисти" из 1935. и 1936. године објављено је неколико чланака др Радивовића и др Шоћа и то би била цела литература о црногорским маркама до другог светског рата.

Поштанска историја Црне Горе почиње негде средином прошлог века. Пре тога су постојали изасланици и гласоноше који су разносили писмена саопштења, али овај пренос није био организован. У једном краћем периоду пошта из Венеције и других градова се из Котора преко Црне Горе преносила у Истамбул али то се никако не може везати за црногорску пошту. Четрдесетих година деветнаестога века уводи се редован пренос поште из Цетиња за Котор. У почетку се пошта носила два пута недељно и то за књаза и владу, а у појединим случајевима и за неког странца. Негде од 1850. године на овој релацији се уводи службено лице - "поштијер" који добија надокнаду за ношење писма. Он пошту предаје у Котору.

Занимљиво је да је од 1855. године у Бару постојала аустријска пошта (жиг Апбуат), али је тада Бар припадао Турској. Када је Бар припао Црној Гори Аустрија сели пошту у Улцињ (жиг Ршепо), а када је овај град припао Прној Гори пошта се сели на леву страну реке Бојане. На тај начин на територије Црне Горе никад није било стране поште.

Најстарији писани документ о поштанској служби у Црној Гори био је предлог црногорског конзула Ј. Вацлика из Скадра књазу Николи, маја 1863. године, да се уведу поштанске институције, да се направе поштански ковчежићи, одреде поштанске таксе, изради поштански грб за поштоноше и купе коњи за пренос поштанских пошиљки и путника(1). Током 1869. године Црна Гора почиње преговоре са Аустријом са циљем да се потпише међудржавни уговор о поштанској служби. За време вођења преговора аустијска пошта шаље свог чиновника на Цетиње који прима пошиљке и отпрема их за Котор. Приспеле пошиљке у Котору се франкирају аустријским маркама (издање из 1867. године). Пошту за Црну Гору примао је у Котору црногорски агент Петар Рамадановић. Ова пошта је достављана на Цетиње где Ју је примао Иван Пипер, који је имао статус поштара по уговору.