Filatelista

| рна Гора је прву поштанску конвенцију са Аустро- - Угарском закључила у З дру маја 1871. године. За Прну Гору конвенцију је потписао дворски секретар Јован Сундечић. Поштански уговор између ове две земље је закључен 1873. године. Може се рећи да од тада почиње редовна поштанска служба у Црној Гори. Сасвим је јасно да је поштанска служба у Црној Гори уведена HO аустро-угарском узору. Према неким наводима већ те, 1873. године почиње предфилателистички период Црне Горе када се уводе и поштански жигови. Међутим то пракса као и недостатак писаних докумената

демантује. Зато се сматра да рад поште Црне Горе почиње са пуштањем –

марака у оптицај (када стижу и поштански жигови). Прве марке Црне Горе, као и све остале, штампане су у Државној штам-

парији у Бечу. Цртеж књаза Николе урадио је Симо Поповић, а коначно

решење марке је дело вероватно неког цртача бечке штампарије. Уместо

првих марака Црне Горе обично се каже марке првог издања јер следеће |

издање са новим нацртом јавља се тек 23 године касније. У међувремену су се појавила још три штампања, марке са претиском на појединим маркама ова три штампања, као и ново издање 1894. године са промењеним вредностима али са старим нацртом. Марке са претиском. које су пуштене у промет 12 (25) јула 1893. године, могу се сматрати једним од првих пригодних издања у свету! Наиме, претисак обележава 400-годишњицу штампарије у Ободу: "ПРОСЛАВА ШТАМШАРИЈЕ 1493-1893".

Почетком 1897. године следи ново пригодно(!) издање поводом 200годишњице династије Петровић. На маркама је приказан манастир на Цетињу, чиме је ово једна од првих серија у свету са мотивом архитектуре (у екстеријеру).

Марке првог издања штампане су у седам вредности, а и нова штампања |

вршена су за свих седам вредности: од 2, 3, 5, 7, 10, 15 и 25 новчића.

Споменимо да је сто новчића вредело 1 флорин и да је ова валута важила до

краја деветнаестог века.

Прве марке из Беча стигле су преко Задра, а са њима и два округла поштанска жига ЦЕТИЊЕ. Тих првих година црногорске поште појављује се само још један жиг - раван жиг ЦЕТИЊЕ, који се користи за тисковнице.

Жигове је урадио бечки гравер Т. Бурк који је израђивао поштанске жигове ;

за Аустроугарску.

Први Светски поштански конгрес одржан је у Берну од 15. септембра до 9. октобра 1874. године. Овом Конгресу присуствовали су делегати из 22 земље. Међу њима није био делегат из Црне Горе, али међу осниваче се убраја и Црна Гора која приступила Светском поштанском савезу 2. октобра

1874. године.