Filatelista

42

олимпијских игара. Прве поштанске марке са спортским мотивима код нас пуштене су у оптицај 3. септембра 1932. године поводом одржавања веслачког шампионата у Београду, а прво издање поштанских марака посвећено олимпијским играма издато је 10. јула 1952. године поводом Петнаестих олимпијских игара у Хелсинкију у Финској. Штампање је извршено у Заводу за израду новчаница у Београду, а серија садржи шест марака са мотивима шест олимпијских грана. Поред пригодних поштанских марака са спортским мотивима издају се и доплатне марке у корист Олимпијског комитета.

О

IN MEMORIAM

Јордан Пешевски

Тихо и изненада напустио нас је Јордан Пешевски, један од оснивача Секције за максимафилију и картофилију, дугогодишњи и веома активни члан Савеза филателиста Србије.

Филателијом се почео бавити у раној

малдости, као тринаестогодишњи дечак, а доласком у Железничку саобраћајну школу

његов интерес се усредоточио на тематику

која обрађује железнице и железнички сао-

браћај. Поред филателистичких збирки,

посебно на тему железница, познате су и ____ његове збирке разгледница, налепница, етикета, шибица, новогодишњих честитки, значака, привизека и још много тога везано за железницу. Са својим збиркама суделовао је на 120 изложби у земљи и иностранству и освојио бројне медаље и посебне награде.

За заслуге на пољу филателије носилац је златних значака Савеза филателиста Србије (16. децембра 1978. године) и Савеза филателиста Македоније (12. новембар 1980. године) као и сребрне значке (5. јун 1983. године) и златне значке (12. октобар 1991. године) Међународне мотивске групе за железнички саобраћај.

Велико му хвала за све учињено на пољу филателије и нека му је слава.