Filatelista

4

уложио Александар Петровић, и то не само као уредник већи својим чланцима. Држао је сталне рубрике о нашим и страним маркама, о новим целинама и жиговима, о филателистичкој штампи као и натписе "Упути у филателију“ и "Кроз филателистички свет", написао је читав низ текстова о жиговима употребљиваним на територији Југославије (предфилателистички и војних пошта), и из историје пошта (српска пошта на Крфу, аустроугарска пошта у Србији и Црној Гори, бугарске поште у Србији и друго).

Првих десет година часопис је штампан у Новом Саду у штампарији "Змај" и у Београду у штампарији "Слободан Јовић". Обим часописа без корица био је 2.540 страница. Драгоцене и обимне радове у то време дали су Синиша Остојић (о српским маркама, историји српске поште али и о савременим темама), инг. Мирко Вернер (о изложбама, сакупљању целина и друго), др Брана Новаковић (који ће и касније знатно доприносити угледу "Филателисте") и многи други. Један од најзаслужнијих за излажење часописа поред поменутих је и дугогодишњи председник Савеза, инг. Жива Ђорђевић.

Са престанком рада као уредника Драгољуба -Раичевића 1963. године, долазе нови људи тако да су током те године главни уредници били Душан Главоњић (март-април, мај-јуни и октобар) и М. К. Ивановић (јул-септембар). До краја те године часопис за штампу је припремао Редакциони одбор. Јубиларни, стоти број "Филателисте" из 1964. године приредио је за штампу Душко Главоњић који на месту уредника остаје до краја 1973. године. Кроз свој дугогодишњи рад као главни уредник нашег часописа, као председник Савеза филателиста Србије и изнад свега као филателистички прегаоц, који ни динара није тражио за свој филателистички рад, Душко Главоњић је оставио неизбрисиви траг у нашој филателији. Способан, поштен, радан, велики учитељ и борац сачувао је да Савез заједно са "Филателистом"“ опстане у тешким тренуцима свог постојања. Велику помоћ је имао и од чланова редакционог одобора и преседништва Савеза. Тада су наишли проблеми око очување просторија Савеза, критике на рачун филателиста у штампи и незаинтересованост и игнорисање заједнице да помогне. Као врхунц тога трговинска предузећа мешовитом робом имали су боље услове за набавку нових издања наших поштанских марака него Савез. Међутим, Душко Главоњић са свој сарадницима је успео да изађе као победник.

На годишњој Скупштини Савеза 24. фебруара 1974. године за главног уредника постављен је Миодраг Р. Вуковић. Његовим доласком часопис добија стручне и квалитетне чланке. Посебно се истиче "Каталог целина" који преставља врхунско остварење и допринос југословенској филателистичкој литератури. Како је сам истакао, велики допринос на сређивању и употпуњавању Каталог припада др Брани Новаковић. Стручан рад Миодрага