Filatelista

пр

7

установама и виђенијим људима из филателистичког света у иностранству. Он постаје жива енциклопедија свега што се односи на филателију. Било је право уживање слушати га када говори о музејима и изложбама, о специјалним делима и листовима; од њега се могло сазнати када је, где и од кога шта написано о нашим маркама.

То знање изражава се и у његовим многобројним радовима, у многобројним нашим и страним листовима и у засебним делима.

У своје сараднике убрајали су га многи страни листови ”Berliner Вме тагкепхен по“, "Рле Розшагке“ и "Рје Сапгзасће“ из Беча; Сенфов "Шизштегјев Влеагкеп-Јошгпа". "Ропапроз!“ из Братиславе и други. Обрађивао је Србију у Коловом "Напдђисћ“. Сарађивао је на свима југословенским филателистичким листовима; у сваком изложбеном проспекту или водичу наћи ће се његови прилози, а писао је и популарне чланке и белешке у београдском "Времену" и загребачким "Новостима".

За нас је најважнији и најитересантнији његов рад у предратном часопису "Филателиста". Своје богато знање износио нам је у сваком броју тога листа. Његови су чланци били најстручнији, најинтересантнији и од правих филателиста најрадије читани. Да није било њега, ко зна шта би било са тим листом, нарочито у времену када су се Хрвати били одвојили у свој посебан савез и прекинули сарадњу на овом листу. И ако је био тада у годинама дубоке старости, он је неуморно спремао чланке за сваки број листа.

Његова засебно одштампана дела из филателије, која су му створила угледно место међу филателистима у свету и упознала их са српским маркаMa cy: ”Geschichte der Postwertzeićhen уоп Зегћјеп 1866-19117, издање Филипа Козака у Берлину 1914. године, прештампано за листове "Вегћпег Впећпагкепте пр" из 1911. г. и из ”Ganzsachen-Samiler” sa 1912. mw 1913. r.: "Рле Роза Тетре! уоп Зегђјеп 1840 ђ:5 19217" издато као Мо. 14 посебних издања листа "рле Розштагке" у Бечу 1936. г.; "Поштанске марке Србије у историјеком прегледу", издато 1935. године као прегледано и допуњено издање чланака објавњених у листу "Време" 1932. и 1933. г.; "Грађа за историју пошта у Србији" прештампано из "Филателисте" број 6 и 7/8 за 1939. г: "Историја поштанских марака Србије" издато као прва свеска Библиотеке Југословенског филателистичког савеза 1940. године.

Последњи његов рад био је припрема "Специјалног каталога југословенских марака општег издања", који је требало да изда Југословенски филателистички савез, али пошто га овај због тадашњих прилика у земљи није могао у догледно време издати, уступио је Дероко сав спремљени материјал Пешићу и Чучаковићу, који су га употребили у "Приручнику и каталогу марака за 1942. годину".

Излагао је српске марке пре првог светског рата на међународним изложбама у Лондону 1906. и у Бечу 1911. године. Између два рата излагао је своје марке у Загребу неколико пута, у Новом Саду два пута и у Београду на