Filatelista

Raznišljanja o grbušama, markama za novine iz 1866. godine 13

_________________________L_O_L__________________________________Č?__ __---_--—---—–cđ3–đ,-:——--C_——-—-———-—-—==—=—=IŠ———kČ|—

u paleti boja marke 1/I može da predstavlja veliku teškoću, koju sam, mislim, savladao jer mi je oko petnaestak takvih maraka do danas prošlo kroz ruke. Jedna od presudnih karakteristika broja 1/I pored boje i čiste ili vrlo čiste štampe su i izuzetno fine i tanke razdvojnc linije između maraka, koje se u toj finoći nikad ne nalaze na normalnim markama broj 1/II kao i na tabacima te marke i mogu da budu tankc kao vlas.

Za identifikovanje broja 1/I predlagao sam zainteresovanima od prc nckoliko godina održavanje „mini okruglog stola”, ali niko nije hteo da prihvati. Tajnu broja 1/I znao je po svome tvrđenju i g. Mihajlo Janjić, ali mi je nikad nije poverio; isti slučaj je bio i sa bivšim velikim poznavaocem srpskim maraka g. P. Životićem, koji u pivatnom pismu saopštava da tu tajnu ne želi da otkrije.

Studirajući dugo postojeći materijal, poscbno izgled i raspored razdvojnih linija, želim da saopštim još jednu malu do danas neregistrovanu osobenost kod maraka i tabaka broj 1/II. Zapažanje se odnosi na horizontalnu razdvojnu liniju ispod pozicije 5, koja se u opisu razdvojnih linija obično označava sa „H-5”. Kod najvećeg boja poznatih tabaka i pojedinačnih maraka ova linija je polazeći sa leve strane uvučena prema sredini tabaka za oko 1 mm. Međutim, poznata su mi do danas dva tabaka (Feldman aukcija 1980, lot 1076) i jdan drugi iz moje zbirke, gde je ova linija u ravni sa vertikalnim levim ivicama maraka u pozicijama 5 i 9. Bilo bi i suviše smelo predpostaviti da se radi o dva štampnja unutar izrade marke broj 1/II, ali je sasvim sigurno da je u toku štampanja uz čišćenje ploča obavljeno ı ponovno pritezanje okvira koji je učvršćivao klišeje maraka ı razdvojnih linija.

U vezi sa tabacima još jedno zapažanje koje je do danas ostalo nerazjašnjeno: marke broj 1/II, 2/1TI, 2/II i 1/[V postoje kao pojedinačne marke sa ivicama tabaka na Jednoj ili sa dve strane, kao parovi ili celi tabaci, dok marke broj 1/I, 2/Ti 1/II ne da ne postoj kao parovi i tabaci, već ne postoje ni pojedinačni komadi sa ivicama tabaka sa jJednc ili dvc strane.

Rekonstrukcije tabaka broja 2/1 i 1/II u našim zbirkama su pod malim znakom pitanja, jer samo pretpostavljamo da su i te marke štampane 'sa istim rasporedom klišea kao i marke broj 1/II i 2/II i 2/II. Odsustvo maraka sa rubovima kod brojeva 1/1,2/1i 1/III, ukazuje na predpostavku da su te marke još u samoj direkciji pošta, pre dostavljanja graničnim poštama rasečene na pojedinačne komade i obsečene od rubova, tako da je ono što je kasnije vraćeno kao ncutrošeno izgledalo tako kako te marke danas samo i nalazimo. Marke broj 1/II i 1/II i naročito 1/IV (nisu ni dostavljanc šalterima) bile su na zalihi u depou kao celi tabaci, pa su docnije kao takve došle u ruke trgovaca ı sakupljača.

I konačno, nekoliko reči o poništenim pojedinačnim komadima ı markama na novinama. Poznato je da su originalno poništeni komadi izuzetno retki. Od desetak meni poznatih autntično žigosanih maraka većina su marke od dve pare, što je i razumljivo jer Je osnovna taksa za dostavu novina bila dve pare, a marka od jedne pare bila je predviđena za dopunu takse za nešto teže novine. Orijentaciono poznata su mi do danas tri originalno poništena komada 2/1, 2-3 komada 1/II ı 4-5 komada