Filatelista

64 ТРАМ ТАМО,

Uz izvesna skraćivanja objavljujemo tekst o aktivnostima filatelista Novog Sada 4utor teksta je sekretar Saveza filatelista Fojvodine.Izbor naslova redakcijski.

NOVOSADSKO FILATELISTIČKO PROLEĆE

ћуап Тапа!

Krajem protekle godine Novi Sad Je bio domaćin Pete pokrajinske filatelističke izložbe — VOJFILA 99. Tim povodom ıizdat Je prigodan koverat, a u upotrebi su bili prigodni žigovi (8. 12. ı 11. 12.) ı propagandni flam.

Nešto ranije, u leto iste godine, povodom proslave pet vekova manastira Rakovac podno Fruške Gore (14. 7. 1999.) u saradnji ı uz pomoć Srmske eparhije SPC ı episkopa sremskog g. Vasilija, izdat je prigodan koverat ı reprint razglenice manastira rakovac s početka ovog veka. Na dan manastirske slave na pošti 21299 Rakovac korišćen je prigodan žig sa likovima sv. Vračeva Kozme ı Damjana – zaštitnika manastira.

Do proleća organizovana su četiri susreta filatelista. Za čitaoce časopisa Filatelista sledeći susret najavljujemo za 28. oktobra.

Savez filatelista VOjvodine sa svojim klubovima učestvovao Je u pripremi ı razardi novog Statuta SFS, kao ı u radu Izborne skupštine SFS.

Savez filatelista Vojvodine ima svoje klubove u devet vojvođanskih mesta sa perspektivom da se taj broj poveća Još za tri ili četiri.

Obeležavajući godišnjicu agresorskog napada ı bombardovanja Novog Sada ı Jugoslavije izdat je prigodan žig (24. 3. 2000.) koji je bio u upotrebi na pošti 21208 Novi Sad. Takođe je izdat i prigodan koverat na kome je likovno rešenje novosadskog filateliste Lasla Fodora koje simbolično predstavlja glavne objekte koji su stradali u napadu NATO (sva tri novosadska mosta, zgrada televizije, zgrada Banovina, rafinerija nafte ... Novosadski filatelisti su bili domaćini Jugomarki koja je predstavila svoja izdanja kojima se osuđuje zločin NATO počinjen agresijom na Jugoslaviju. Interesantno je da je promocija obavljena u zgradi Izvršnog veća Vojvodine – poznatoj Banovini, koju je kao i Dom vazduhoplovstva (u Zemunu) projektovao arhitekta Dragiša

Brašovan. Oba objekta su teško oštećena prilikom | raketnog napada (aprila 1999.)

Godišnjica rušenja Varadinskog 4 mosta u Novom Sadu filatelistički Je obeležena prigodnim žigom koji је bio u upotrebi na pošti 21121 Novi Sad.

Nekoliko dana posle puštanja u prodaju prigodnog izdanja ZJPTT Fauna 2000

>, 19.03.2090, 328 ко