Filatelista

66 PAFEL LOMIANSKI

ČETVRT VEKA DRUŠTVA FILATELISTA U BAČKOM PETROVCU

Pavel Lomianski

Sredinom maja navršilo se 25 godina neprekidnog, uspešnog i plodnog rada Društva filatelista u Bačkom Petrovcu. Društvo je osnovano 11. maja 1975. godine na inicijativu tadašnjeg Kluba mladih zanatlija. Time je ostvarena dugo izražavana i prisutna želja ljubitelja poštanskih maraka ovog područja da se organizuju i stvore bolji uslovi za rad ı razvoj ove specifične kulturne delatnosti. Tokom protekle dve i po decenije Društvo je na polju filatelije postiglo vredne rezultate svrstavajući se u red aktivnijih društava svoje provenijencije u Vojvodini., odnosno Srbiji (u nekim periodima čak ı u sam vrh).

U svojim aktivnostima Društvo beleži zapažene rezultate ı uspeh na polju najznačajnijih filatelističkih aktivnosti kao što: su organizovanje filatelističkih izložbi, učešće na izložbama u opštini ı širom zemlje, posete izložbama u zemlji ı inostranstvu, izdavačka delatnost, okupljanje članova, razmena filatelističkog materijala, popularısanje filatelije naročito među decom ı mladima.

U proteklih 25 godina Društvo Je priredilo 12 filatelističkih izložbi (od kojih ı Jednu pokrajinsku - POFIZ III, 1979. godine), bilo izdavač 87 prigodnih izdanja sa odobrenim poštanskim žigovima kojima su obeležene značajne godišnjice i jubilcji iz istorije, kulture ı umetnosti ı drugi događaji iz sredine u kojoj živi slovačaka narodnost u našoj zemlji, izdalo je vredne publikacıje ı kataloge koji su pratili izložbe, dve publikacı}e koje sadrže katalogizaciju prigodnih izdanja (u 1980. ı 1985. godini), spomenicu povodom 20 godina Društva (1975-1995) ı jubilarna priznanja u vidu diploma za desetogodišnjicu ı dvadesetogodišnjicu rada. Filatelisti iz Bačkog Petrovca učestvovali su na mnogim filatelističkim izložbama organizovanim u prethodnoj Jugoslaviji (Brežice, Kraljevo, Senta, Novi Sad, Subotica, Titov Vrbas), a u SR Jugoslaviji na Jufizu XVIII (1995 u Beogradu), V Pokrajinskoj izložbi VOJFILA 99 u Novom Sadu na kojima su članovi Društva osvojili vredna priznanja ı nagrade. Takođe u više navrata (organizovano ili pojedinačno) članovi Društva su posećivali značajnije filatelističke izložbe u zemlji i inostranstvu (JUFIZ, POFIZ, Prag 78 i 88, Bekeščaba 79, Balkanfila 88 ı dr.)

Zapažen je vredan doprinos Društva filatelista u Bačkom Petrovcu u obeležavanju 250 godina dolaska Slovaka u Jugoslaviju (1995. godine). Društvo je bilo aktivan učesnik u programu ovog jubileja, posebno u okviru Dana istorije kada je obeležilo i 20 godina svoga rada. Poseban doprinos Društvo je dalo izdanju