Filatelista

10 ртт. аг МЕКО САКАМ

VOJNO - POŠTANSKE DOPISNE KARTE KNEZEVINE I KRALJEVINE SRBIJE

prim. dr Mirko Caran

Srpska država u XIX ı XX veku, u periodu razvoja odnosno formiranja, u savremenom (modernom) obliku organizacije po ugledu na evropske države toga vremena, izdvajala se specifičnošću jer Je bila izložena ratnim iskušenjima s kojima Je rešavala pitanje svog opstanka.

Organizacija vojne sile srpske države u tim uslovima bila je tegobna - pre svega zbog nedostatka materijalnih sredstava i kadrova zbog čega su, razumljivo, trpeli određeni vidovi vojne organizacije pa je između ostalih time bila pogođena i vojna poštanska služba.

Uprkos takvom stanju, ne može se reći da nije postojalo inicijative i očiglednih pokušaja za stvaranje čvršće organizacije vojno-poštanske službe, o čemu postoje pisani dokumenti u vidu sačuvanih vojno-poštanskih dopisnih karata štampanih za upotrebu u toku srpsko-turskih ratova 1876-78. godine. Zanimljiv je podatak da su te prve srpske dopisnice za vojnu poštu štampane u više varijanti, to Jest četiri različita oblika koji se međusobno razlikuju po tipu, tekstu i boji. Do sada

| su poznate dve takozvane proste dopisne karte (jednodelne) sa napisom 51. 1

ВОЈНО САОБРАЋАЈНА КАРТА.