Filatelista

Kako funkcioniše Srpska pošta na okupiranom delu Srbije, Kosovu i Metohiji 37

organizacije. Kući se krajem radnog, vremena nosi ŽIg i sve što se poneti može. Jedino što ljude tamo nije Još napustilo to je vera da će na tim prostorima biti ı dalje mesta za Srbe. Pored osnovnog problema straha koji svako od njih oseća, oni normalno funkcionišu, tj. mogu poslati pismo, novac, paket, pismo samo za inostranstvo, izvršiti uplatu na Žiro račun, primiti penziju ид. Да Згђе па okupiranom Kosovu prošlo Je više od godinu dana kao noćna mora, kao ružan san, a svi se tamo nadaju da će se jednog jutra probuditi ı da njihovi snovi neće biti stvarnost.

Velikim naporom Javnog preduzeća PTT saobraćaja "Srbija" ı preostalih radnika sa Kosova i Metohije održan je poštanski sistem ı TT (telegrafskotelefonski) saobraćaj na ovom okupiranom delu Srbije. Od nekadašnje 173 pošte pre NATO bombardovanja, danas, u avgustu 2000.g. na Kosovu (bez Metohije) radi samo 16 pošta koje su ostale u sistemu pošte JP PTT "Srbija". Zapravo taj podatak ı daje nadu da dok funkcioniše pošta na Kosovu dotle na njemu ima Još države Srbije.

Problemi

Postoje u obezbeđivanju kancelarıjskog materijala, sredstava za higijenu ı slično, pošto Je centralni magacin u Beogradu a transport Je otežan. Razmena zaključaka vrši se dva puta nedeljno (utorkom ı petkom) a transport se obavlja vozilom koje ide do Raške uz pratnju KFOR-a. Poštu u Kosovu Polju su Albanci do sada tri puta obijali ı krali pokretni materijal (prema podatku upravnika pošte). Uslovi rada su izmenjeni ı otežani gubitkom poslovnih kapaciteta (zgrada ı opreme) kao ı redovnih saobraćajnih linija tako da se poslovanje uglavnom obavlja ručno (nema kompjuterske ı terminalske obrade niti prenosa podataka).

Pošte

Na teritoriji Okruga Kosovska Mitrovica radi devet pošta (osam dostavnih ı jedna šalterska) 38220 KOSOVSKA MITROVICA 1, 38223 KOSOVSKA MITROVICA 3, 38213 PRILUŽJE, 38216 BANJSKA , 38217 SOČANICA , 38218 LEPOSAVIĆ , 38219 LEŠAK, 38227 ZVEČAN i 38228 ZUBIN POTOK.

Sve obavljaju iste poslove kao ı pre okupacije Kosova samo u smanjenom obimu.

Na Kosovu radi ı pošta 386210 KOSOVO POLJE. Ova pošta funkcioniše u PTT sistemu Srbije i nije prekidala rad ni za vreme NATO bombardovanja ni posle toga. U sklopu ove pošte rade ı pošte 38205 GRAČANICA i dva novootvorena odeljenja u mestima GUŠTERICA i LAPLJE SELO. Gušterica Gornja i Donja nalaze se oko 25 km od Prištine na glavnom magistralnom putu za Makedoniju ili makadamskim putem 8-10 km od Gračanice. LAPLJE SELO je na putu PRIŠTINA - SKOPLJE, zapadno od GRAČANICE, odnosno 7 km makadamskim putem od Kosovog Polja. Slanje pošiljaka iz mesta GUŠTERICA i LAPLJE SELO je