Filatelista

PRVO BROJ 241 PA ONDA 242

Nehotice, časopis "Filatelista" se "podmladio", za sto brojeva ıli bar dvadesetak godina! Greškom, razume se. Pitaju nas - da li je moguća greška na koricama ili u glavi časopisa. Moguća Je, pogotovo Када se nešto menja, a mi smo menjali i format i izgled prve korice i prelom. Tu skoro, slično se dogodilo beogradskom kulturnom magazinu "Beorama" i to za 100. broj na kome je u glavi odštampano "Borama" pa Je glavni urednik u očajanju uzviknuo - Sto mu grešaka!

Poslednji broj časopisa "Filatelista" greškom je numerisan sa 141 umesto 241; uz to, izostala je oznaka meseca izdanja (juli), a boja korica nije ona koju smo definisali u pripremi.

Nije bilo tako davno kada Je na našoj marki izdato) povodom održavanja Svetskog prvenstva u kajaku ı kanuu (K broj 1620) pogrešno označen redni broj prvenstva. Ta visokotiražna greška ostala je manje-više neprimećena. Novog izdanja (ispravke) nije bilo. Da li su greške filatelistima predodređene kao sudbina? Nadam se da nisu. Kaže se da se na greškama uči a poneko je, bogami, na njima i zaradio. Takva Je filatelija.

U pripremi broja 241 učinjeno je nedopustivo mnogo grešaka, čime je bitno umanjen napor novog uređivačkog odbora da se već ovim brojem predstavi svojom novom uređivačkom koncepcijom. Čitaocima i autorima priloga koji su objektivno pretrpeli štetu ovakvom prezentacijom u našem časopisu u ime Uređivačkog odbora upućujem iskreno izvinjenje.

Povodom novog broja, Uređivački odbor se sastao tri puta. O izdavačkoj politici ı uređivačkoj praksi bilo je reči i na poslednjoj sednici Predsedništva SFS.

Komentari ı reagovanja u vezi sa Jufizom X potvrđuju veliki značaj koji ova nacionalna manifestacija ima za jugoslovensku filateliju. Bez sumnje, Jufiz X je bio ne samo prvorazredan filatelistički već ı zapažen kulturni događaj minule sezone u našoj zemlji. Samo nekoliko manifestacija, čiji je nivo u stalnom usponu, ustalilo se u kulturnom životu Beograda i zemlje. Bez preterivanja se može reći da se među njima nalazi ı Jufiz.

Susreti filatelista u Beogradu ı Novom Sadu ove jeseni su pravo mesto za filatelističku nabavku ı razmenu. Nadamo se da neće proći mnogo vremena Када се ı drugi filatelistički centri u Republici biti domaćini filatelističkih susreta.

Pred Vama Je poštovani čitaoče "Filatelista" broj 242.

Urednik