Filatelista

Kako funkcioniše Srpska pošta na okupiranom delu Srbije, Kosovu i Metohiji 41

PETAK LL OA г7тт ЉЕСиИМКА „ЛА ЛДМОЛИКЕ ВА. - 2

Transport pošiljaka po Kosovu obavlja se dva puta mesečno do NOVOG BRDA, GNJILANA, RANILUGA, PASJANA, VITINE i ŠTRPCA. U ostalim gradovima na Kosovu ı Metohiji nema više pošta u sastavu JP PTT Srbija.

Kušnerove marke se ne koriste u sistemu srpskih pošta na Kosovu. One su bespravno nametnute ı nije Jasna njihova upotreba ı dozvola od strane UPU. U većem delu Kosova ı Metohije gde su albanske pošte, pošta se ne može slati ni primati Jer Je nemoguća komunikacija.

Pritisci

Na srpske pošte (upravnike ı radnike) vršen je veliki pritisak od strane direktora ı funkcionera PT Kosova (formirano 14. oktobra 1999.gp.) da pređu u njihov sastav. Obećavane su im velike plate (za poštara 480 DEM) opremanje pošte kompjuterima ı drugim sredstvima, ali niko od radnika na to nije pristao. 1 dalje odolevaju ı rade po propisima 1 ргау тета ЈР PTT Srbije.

U periodu od juna do septembra 1999.g. posle potpisivanja vojno-tehničkog sporazuma ı ulaska UNMIK-a na prostor Kosova i Metohije, poštari iz pošte Kosovska Mitrovica 1 odlazili su u poštu koja se nalazila u južnom delu grada. Tri meseca, svakog Jutra, okupljali su se kod punkta na mostu preko Ibra i u grupi prelazili u južni deo grada pokušavajući da taj objekat zadrže ı sačuvaju. Nisu uspeli. Poslednjeg dana kada su prešli u južni deo grada bili su blokirani u zgradi od strane pripadnika UČK - albanskih terorista i njihovih sunarodnika pa čak ı dojučerašnjih kolega sa posla. Posle blokade od 7 sati vojnici KFOR-a su ih