Filatelista

8 PUKADIN DIMITRIJEPFIĆ –_--—-—--—_- | __ _, _·KkLI__________ ________________________ stare Formane F-40, u toku zime 1917/1918. godine. Naoružani su mitraljezima Vikers ı Lewis ı tovarom od 80 kilograma bombi.

U Prvoj srpskoj eskadrili u toku septembra 1917. godine uvedeno je 14 novih aparata, a kasnije ı u ostalim eskadrilama 522, 523, 524 i 525.

Pošta francusko-srpskih eskadrila

Sva pošta ız francusko-srpskih eskadrila slata je preko francuskog 7RESOR er POSTES odakle je upućivana na naznačena odredišta. Mobilna terenska odeljenja francuske pošte takozvani (7RESOR et POSTES) na Solunskom-istočnom frontu imala su trocifrenu brojčanu oznaku u kojoj je prva cifra uvek bila broj 5, što je označavalo pripadnost pošte istočnom frontu. Do sada su evidentirane sledeće mobilne pošte: 7RESOAR et POSTES 501, 502, 504, 510, 512. Sva pošta otpremljena iz eskadrila bila je oslobođena plaćanja poštanske tarife. Pored žiga POSTES et TRESOR na pismima i dopisnim kartama iz francusko-srpskih eskadrila korišćeni su i formacijski pečati raznih jedinica, najčešće okruglog (prstenastog) oblika. Svi ovi pečati su imali i funkciju cenzure jer pisma i dopisne karte koji su bili overeni ovakvim pečatima nisu dobijala uobičajene žigove vojne cenzure, što potvrđuje da ovi poštanski objekti nisu slati na posebnu cenzuru.

Бива ћи : ата јашР i LETI

| e MESCADRILLE M PF 69.S.K= 1.75 „8 - ула!! n de ' "rmer" Srbe Бес-аџг Ревђај А: 504 3 via Магзе Ше «

, КЕ 0. 5)

1

“У

, ' икс ~—. - - ~ K_A

Fojničko pismo upućeno od strane komandanta eskadrile M. E. 99. S. za Francusku. Na poledini četvororedni usmeravajući pečat.