Filatelista

Golubovi pismonoše u vojnoj službi 13

___________________________6———=—=-:5п

Golubija pošta

GOLUBOVI PISMONOŠE U VOJNOJ SLUŽBI*

Sime Oštrić

U red vazdušnih komunikacija, osim vazdušnih lopta, telegrafa i telefona, spadaju i putnički golubovi. 1 to je jedno ratno sredstvo, koje će u modernim ratovima igrati veoma važnu ulogu, iako njihova upotreba -– Као гаобтасајпог sredstva – nije nova stvar, već datira od najstarijih vremena.

Tako piše kapetan Srpske vojske Dobrivoje R Lazarević u "Ratniku" za januar 1901. godine, u članku: "Projekat za ustrojstvo golubijih stanica”, ukazujući na od ranije pisanu polemiku na stranicama ovog stručnog vojnog glasila – "Putnički golubovi”, marta 1894. godine.

Dakle, kao jedno od sredstava vazdušne komunikacije, neophodne svakodnevnom funkcionisanju veza, interesantno ı vojsci zbog mogućnosti ostvarenja brze i pouzdane veze za potrebe komandovanja, golubovi-pismonoše, ili kako su u Srbiji, krajem XIX veka nazivani - putnički golubovi, smatrani su neodvojim delom svega onoga što ima atribut vazdušni, odnosno vazdu/op/ovni.

Štampa Srbije u kojoj je negovana stručna vojna tematika, nije mogla da odolitako privlačnoj temi kao što je primena ili usavršavanje najnovije ratne tehnike ı taktike.

Početkom XX veka sistem vojnih golubijih stanica ı mreža utvrđenih linija postojao je u Rusiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji i Francuskoj, zemljama koje su imale nesumnjivi stručni ı praktični uticaj na vojno-tehničku misao Srbije toga vremena. Sve što se pojavljivalo u savremenoj Evropi nalazilo je brzog odijeka ili primenu u Kraljevini Srbiji, pa golubovi pismonoše nisu bili izuzetak.

Delovanje golubije pošte

Za vršenje poslova golubije pošte odabiraju se rasni golubovi letači. Njihova prosečna brzina leta je kilometar na minut, kod srednjih rastojanja oko 650 metara na minut, dok kod većih rastojanja brzina leta iznosi oko 250 metara/minut zbog zamaranja ptice. Linija se ostvaruje rasporedom para letača na krajnje tačke, tako da se svaki golub vraća nepogrešivo u svoj matični golubarnik. Uloga gnezda ı instinkt najbolji su garant savršene navigacije ovih plemeniti ptica.

Depše ispisane na tankom papiru, umanjene ili mikrofilmovane, pričvršćuju se na telo ptice na više načina. Laki metalni prsten oko noge, minijaturna kurirska torbica oko vrata ili način koji je kod nas zapgovaran, smeštaj depeše u šuplji komad odsečenog guščijeg pera, koji se pričvršćuje na repna pera goluba-pismonoše.