Filatelista

Uspeh naših јиатеп а па svetskoj izložbi u Madridu 59

USPEH NAŠIH FILATELISTA NA SVETSKOJ IZLOŽBI U MADRIDU

U Madridu je od 6 do 14 oktobra održana impresivna svetska filatelistička

izložba na kojoj su bile prikazane zbirke izlagača iz 65 zemalja. Na blizu 4000 vitrina bile su zastupljene sve izlagačke klase. To je po obimu i organizaciji nesumnjivo bila jedna od dosad najvećih filatelističkih manifestacija u svetu. Po broju izložaka, po retkosti, zanimljivosti i opremljenosti, dominirale su klase poštanska istorija i tradicionalna filatelija; veći broj izložaka našao se u klasi poštanskih celina koja je očigledno sve više u trendu, dok su po broju izložaka bile skromne tematika ı naročito, fiskalne marke

Na ovoj velikoj svetskoj smotri uspešno je učestvovala i grupa naših izlagača koji su dobili značajna priznanja i time održali visoki rejting koji već godinama drži jugoslovenska filatelija na medjunarodnoj filatelističkoj pozornici.

U našoj reprezentaciji nalazile su se zbirke četvorice izlagača:

Nikola Ljubičić za svoju izvanrednu zbirku POŠTANSKE CELINE SRBIJE dobio je zlatnu medalju ı specijalnu nagradu žirija. Time je ova zbirka ušla na velika vrata u sam vrh svetske filatelije u klasi poštanskih celina.

Milorad Josipović prijatno je iznenadjenje, takodje u klasi poštanskih celina. U jakoj medjunarodnoj konkurenciji ova zbirka dobila je veliku srebrnu medalju čime su otvorene mogućnosti za uspeh u borbi za Još veća priznanja.

Vojin Višacki je izlagao prvi put na jednoj svetskoj izložbi svoju interesantnu zbirku Okupacija Srbije ı Crne Gore (1941 1944). Ova zbirka je nagradjena sa srebrnom medaljom, ma da je po objektivnoj oceni zaslužila veće priznanje posebno zbog retkosti materijala. No, s obzirom na uvek oštrije kriterijume koji se primenjuju u klasi poštanske istorije, zbirka Višackog je dobila visoku ocenu medjunarodnog žirija.

Zoran Bošković učestvovao je sa svojom zbirkom Republika Srpska u klasi moderne filatelije u kojoj se ocene daju opisno. Ova zbirka je dobila ocenu odličan i specijalnu nagradu žirija. Bošković je sa ovom svojom zbirkom osvojio visoko mesto u klasi moderne filatelije ı reklo bi se da Je došao do samog njenog vrha.