Filatelista

Odbrana Zemuna od kuge u Beogradu i Srbiji 1814. godine 23

Kako same opomene i pouke sa savetima nisu običnom svetu dovoljne, treba

zakonske kazne iz 1805. godine ponovo objaviti.

Sve salaše i krčme koje leže po strani češće i iznenada temeljno pretresati pa

protiv sumnjivih lica postupati po propisima. Nikome ne dozvoliti putovanje

bez pasoša; u njima izričito napomenuti da je mesto u kome se izdaje zdravo.32

Ova predostrožnost je bila tim više opravdana što je u pograničnim mestima Vojne Granice bilo mnogo ne samo srbijanskih izbeglica, na koje se budno motrilo, nego i dosta njihovih trgovaca? koji su bili u mogućnosti da dolaze u dodir sa svojim zemljacima u Srbiji.

Mimo ove akcije prema granici i Beogradu, u Zemunu je bilo dosta nezdravih objekata koje je trebalo što pre sanirati ili otkloniti i time suzbijati sve ono što bi eventualno bilo od pomoći kužnoj zarazi. Obaveštena od Vojne komande da su zbog niskog položaja kasarne i bolnice mnoge njihove sobe vlažne, čime 'vr/o štetno deluju na čovečije zdravlje”, što se još više pojačava barom koja leži između kasarne, bolnice i franjevačke crkve, Generalna komanda je 26. maja pisala Mapistratu: “Sačuvari čoveka ("Erhaltung es Mannes ”) jedna je od najvećih dobiti za državu, stoga se mora svim snagama nastojati da se postigne taj veliki cilj”. Zato je naredila da se bara odmah kanalom odvede, što je tek s Jeseni učinjeno. pošto je prethodne jeseni i zime na nekoliko mesta, zbog poplave, pokvašen nasip do izvidničke straže (“Aviso-Piquet ), pa se ne može do nje lako pešice doći. Magistratu je stavljeno u dužnost da ga što pre potpuno opravi, što Je takođe s jeseni učinjeno.34

Dok je u Zemunu u tome protekao mesec maj, Generalna komanda Je na osnovu sakupljenih vesti sa svih strana, 2. juna izdala sledeći cirkularni izveštaj o stanju i kretanju kuge na turskoj teritoriji:

U Carigradu je kuga znatno popustila, ali će se tek videti da li će to

poboljšanje biti trajno, Jer Je Još Jaka u Smirni ı na ostrvu Hiosu (Scio). U

Moldavskoj je sasvim dobro zdravstveno stanje, sem u Galcu gde se nedavno

pojavila kuga. U Bukureštu je oslabila, a u Vlaškoj se Još čuje o smrtnim

slučajevima od nje. Čuje se da u Bugarskoj i Makedoniji i dalje jako besni.

U Beogradu se ova nesreća opet nešto smanjila a još se nije raširila po Srbiji,

pošto je vest, da Je izbila u Smederevu, opovrgnuta jednim lokalnim

pregledom od strane pančevačkog kontumackopg eksponiranog lekara. Dakle, izuzev Beograda, u ovoj provinciji (Srbiji), kao ı u celoj Bosni, zdravstveno stanje Je sasvim dobro.

Naposletku se Javlja da je Zagrebačka županija, svakako ız predostrožnosti zbog kuge u Beogradu, naredila da će svi brodovi koji uzvodno plove Savom a nemaju legalne pasoše ı isprave biti zadržani kod Suvoja, ulaznog mesta u njenu