Filatelista

26 TANASIJE Ž. ILIĆ

pretpostavljene, dotle Je Generalna komanda sa veće osmatračnice više videla ı znala pa stalno slala izveštaje nadležnim organima na svom području (o kretanju kuge u evropskoj Turskoj) da ih oni objavljuju narodu radi opšte orijentacije. Tako se u Magistratskom proglasu od 19. jula, napisan po Komandinom cirkularu od 7.VII, veli ovo:

U Beogradu kuga Jedanko hara. Sad je od nje umro Mula-efendija ı cela

njegova porodica, a vezir ı njegov pomoćnik (ćaja) u velikom su strahu pa

stoga održavaju vrlo kratke ı samo najnužnije prijeme. povrh toga, onde vladaju Još ı opake crne boginje, od kojih mnogi ljudi umiru, ı dizenterija.

U ravnoj Srbiji (Moravskoj dolini), kažu, kuga sad već vlada u svima mestima

koja se nalaze na drumu od Carigrada za Beograd. Sela koja leže po strani još

su pošteđena, ali postoji bojazan da će se ı dalje svuda proširiti, Jer se 7-800

kulučara ız ravnih predela nalaze u Beogradu, na pletenju rovovskih košara

(“zur Flechtung der Schanzk6rbe'), i koji će je verovatno odneti sobom u svoj

zavičaj.4!

Kod takvog stanja stvari, Magistrat opominje narod da se kloni svakog mešanja s onostrancima ı kupovanja robe koja nije prošla kroz kontumac.

Dok se to objavljivalo u Zemunu, komanda u Petrovaradinu Je pisala sledeći izveštaj za svoje područje: Dvorski ratni savet Je saopštio da Je kuga nedavno izbila u Hercegovini u mestima: Dubljani, Veličani, Dračevo, Dubrava ı Ljubinje “koji su najviše dva časa udaljeni od dubrovačke granice”, pa je naredio da se najpažljivije vrši nadzor nad ljudima ı robom ız toga predela ı podvrgavaju najdužem karantenu. Pošto se kuga tako širi, da se opasnost sve više približuje austrijskim granicama, Savet traži izveštaj da li je “prema toj opasnosti dobro posednut kordon na suvu ı Dunavu”, da se do sitnica izvesti o svemu što je s tim u vezi ı o čemu su izdavana ı obnavljanja mnoga naređenja, a posebno o tome, da li je preki sud, usled blizine opasnosti, proglašavan ı svakom poznat radi opomene. Komanda najzad dodaje: Premda su često ponavljana sva naređenja i mere predostrožnosti, a ne sumnja se da se po njima striktno postupa, ipak Magistrat mora, usled tog naređenja ı radi potpunog umirenja Saveta, da šalje svakog petog, dana, od prijema ovog akta, opširne i tačne izveštaje, ukoliko se to odnosi na njega, kako ı koliko su ta naređenja ı mere sprovođen1i.4? .

Dobivši ovaj raspis (25.VII.), Magistrat je doneo odluku da se proglasi preki sud protiv svakog sanitetskog prestupnika. U ovom “Proglašeniju Suda i drugi zbog kuge ustanovljeni naredba”, koje je dobošem i afišima 30. jula objavljeno narodu na nemačkom i “ilirskom” jeziku (ćirilskim pismom), navedena su četiri dela prestupa “kao najpoglavitija”:

1. prestupanje kordona,

2. prevarka kontumaca,