Filatelista

GENEZA MANIPULATIVNOG РОЗТОРАХЈА SA POŠTANSKIM POŠILJKAMA U OBNOVLJENOJ SRBIJI (1804-1840)

Slobodan Šotra

Organizovanje prenosa poštanskih pošiljaka u obnovljenoj Srbiji, period od 1804. do uvođenja Javnog poštanskog saobraćaja 25/5/1840. god., bilo Je tema mnogih prigodnih članaka, studija, monografija, ı sl. Namera Je da filatelističku Javnost podsetim na neka dosadašnja saznanja ı dopunim novim do kojih sam došao dugogodišnjim bavljenjem ovom temom.

Pokušavajući da sistematizujem sopstvenu zbirku, pažnju su mi privukli određeni upisi ı oznake (“iz mesta”, instrukcije za prenos, ... do potpune poštanske ı sanitetske manipulacije) na poštanskim pošiljkama prenošenim kurirskom tatarskom službom u organizaciji ı pod nadzorom Srpske Administrativne Uprave (period 1804-1840). Nije poznata Jedinstvena uredba (propis) o vršenju takvih manipulativnih poslova (preuzimanje — prenos - isporuka), do uvođenja Javnog poštanskog saobraćaja u Srbiji. To ne znači, da takvih manipulativnih postupaka u praksi nije bilo; naprotiv, potvrda su sačuvani poštanski objekti sa upisima ı instrukcijama za određena postupanja. Pretpostavljam da Je do toga dolazilo ız sledećih razloga:

(1) Blizina Austrije ı zemunske pošte preko koje je obavljan dinamičan poštanski saobraćaj, dovelo Je do preuzimanja određenog postupanja po ugledu na austrijsku tatarsku službu ı Zemunski kontumac (karantin); takođe је značajan ı uticaj turskog nasleđa.

(2) Delimično je tačno da u Srbiji (1804—1840) jedinstvenih propisa o manipulativnom postupanju nije bilo, ali činjenica Je:

(a) u okviru tada donošenih propisa ima paragrafa, koji se odnose na postupanje sa poštom: npr. već 1807 u Karadorđevom “Kriminalnom zakonu” u š 17 nalazi se odredba *Nalaže se svakom Srbinu, a osobito seoskom kmetu kako bi pismo u selo došlo da se taki dade kmetu, u koje mu drago doba bilo ı kmet taj čas da taj ga šalje kud ı kome ... koji bi se usudio ... zadržati, taj podleži 50 štapova trpeti ; ovo je prva poznata zvanična odredba o postupanju sa pismima, а 0 obaveznosti primene iste govori i predviđena kaznena odredba u slučaju njenog nepoštovanja;

(b) iščitavanjem Protokola: “Kopije pisama i uredaba Gospodarevi” (reč je o knjizi - Protokolu Miloševe “Knjažeske kancelarije” 1815—1839, u izdanju SANU za 1824-1825) našao sam određen broj naredbi ı instrukcija o postupanju sa poštanskim pošiljkama, a koje