Filatelista

49

PREVARE SA PROSPEKTIMA ZA NAJAVU NOVIH MARAKA

dr Jovan Уећскомтс

PTT Jugoslavije je 1972. godine pripremio prigodno izdanje od dve marke i jednog bloka povodom obeležavanja 80. rođendana predsednika Republike Tita, sa nominalama od 0.50 i 1,25 dinara, odnosno 10 dinara za blok. Kada su marke ı blok bili odštampani, pre puštanja u promet, izgleda da je na najvećem državnom nivou bilo zaključeno da marke estetski ne zadovoljavaju, tako da je celo izdanje uništeno. Sačuvano je izgleda samo nekoliko malih tabaka ı blokova koji su se nekoliko godina docnije pojavili u inostranstvu. Odštampano je novo izdanje sa prihvatljivim likovnim rešenjem i pušteno je blagovremeno u prodaju. Ove su marke katalogizirane u Katalogu Jugomarke pod brojem 1344/5, odnosno Blok 18, a u katalogu Michel pod brojem 1466/7 ı blok 17.

Ni katalog Jugomarke ni filatelistički časopisi ne pominju prvobitne neizdate marke, ali ih Michel katalog navodi pod brojevima 1, II ı III. Michel prikazuje slike ovih maraka, navodi da su štampane u ofset štampi ı zupčane 12 %. lako se ove marke nisu pojavile na šalteru, Jugomarka je po tadašnjoj praksi najavljivanja novih izdanja blagovremeno odštampala prospekt za nove marke, sa slikom maraka ı bloka, prigodnim tekstom o biografiji Josipa Broza Tita, najavom tiraža, 750.000 kom. od 0,50 dinara, 250.000 komada od 1,25 dinara ı 140.000 blokova; marke su štampane u ZIN-u Beograd, u tehnici Jednobojne duboke štampe, dok je blok štampan u kombinaciji Jednobojne duboke ı ofset štampe. lako marke nisu izdate, određeni broj prospekata poslat je izgleda velikim trgovcima u inostranstvu, radi blagovremene porudžbine ovih maraka.

U prospektu, same marke, kako je to uobičajeno kod prospekata za nova izdanja kod većine poštanskih uprava u svetu, nisu bile prevučene belom crtom, što je otvorilo mogućnost falsifikovanja. Pre izvesnog. vremena imao sam u ruci “koverat prvog dana”, sa nalepljene obe marke ı blokom, poništeni žigom prvog, dana PRVI DAN ZAGREB PREMIERE JOUR 25.05.72.09 41101. | marke ı blok bili su u ofset štampi, blok u propisanoj dimenziji, precizno zupčani 12 %. Tek naknadnim pregledom ustanovio sam da se radi o falsifikatima isečenim iz prospekta, zupčanje je izvedeno vrlo preciznim filigranskim radom ızbijanja zumbom jednog po Jednog zuba ız slike prospekta. Falsifikat lako može da zavara interesenta Jer originala tih maraka koliko znam nema u našoj zemlji, a u katalogu Michel Je naveden pogrešan podatak o načinu štampanja ovih maraka. Na slici 1 prikazan Je prospekt za te marke, a na slici 2 falsifikovani koverat prvog dana koji Je predmet ovog članka.