Filatelista

Marke sa luminiscentnim odsjajem 53

________________________________________________________________ __ ____ ____ ===

papir ostaje nepromenjen, a drugi daje luminiscentni odsjaj. Ovo saznanje pobudilo je interesovanja ı za drugim redovnim markama. Rezultati su bili pozitivni. Luminiscencija postoji i na ostalim izdanjima maraka bazične industrije ı glavnih gradova republike.

Zatim, redovnim ı dopunskim izdanjima

maraka sa likom Maršala Tita, izdanji-

ma sa motivima turizma, poštanskim motivima, spomenicima revolucije, markama za automate sa likom

Predsednika Tita9.

Interesovanja se nisu zaustavila samo na iznetom materijalu. Ispitivao sam luminiscenciju na prigodnim ı doplatnim izdanjima za isti i kasniji vremenski period ı rezultati su bili pozitivni. Prigodne ı doplatne marke iz tog i kasnijeg perioda postoje na obe vrste (običnom ı luminiscentnom papiru):

- “Marke sa motivima turističkih mesta 1959;

- Drugi slet za telesno vaspitanje “Partizan”, Beograd, 1959;

- XVII Olimpijade u Rimu, 1960;

- II izdanje sa motivima turističkih mesta, 1962:

- 70 godišnjica rođenja Maršala Tita;

- Skulpture Ivana Meštrovića;

- 100 godišnjica osnivanja 1 internacionale, 1964:

- Doplatne marke crvenog krsta: 1959, 1960, 1961, 1962 ı kasnija, zajedno sa borbom protiv tuberkuloze;

- Doplatne marke solidarnosti;

- XIX Olimpijade u Meksiku, 1968;

- Univerzijada u Zagrebu, 1987;

- Doplatne marke dečije nedelje i dr.” Emisija jednog izdanja ne mora da

sadrži marke na obe vrste papira. U brojno ispitanom materijalu, konstatuje se znatno ređa frenkventnost luminiscentnog papira u odnosu na običan, a kod nekih vrednosti Je vrlo retka. Kod pojedinih nominala, međusobni odnos obe vrste papira Industrije 1, je različit. Neke postoje samo na običnom papiru (marka od 10,00 ı 50,00 din.) ı na njima za sada nije registrovana pojava luminiscencije!?. Druga izdanja, štampana su samo na papiru sa luminiscentnim odsjajem: dopunsko, u promenjenim bojama s likom Maršala Tita od 0,80 ı 1,20 din. iz 1972. godine ı marke za automate sa istim likom. Kolorit luminiscentnog odsJjaja može biti različit: žućkasto-beo ı Jorgovanasto-ljubičast (poštanski motivi), beo ı crvenkast (spomenici revolucije, 1974)!!, žućkasto-zelen, ljubičastoJorgovanast (poštanski motivi). Sličnu luminiscenciju nalazimo ı kod redovnih maraka s turističkim motivima 1 kulturno-istorijskim spomenicima (fontane ı česme). Intenzitet odsjJaja nije uvek isti. Slabiji je ili Jači, svetliji ili tamniji u zavisnosti od boje marke, kolorita gumiranja, strukture ı debljine papira.

Interesantno je pomenuti, da u emisiji jednog istog izdanja (različita štampanja), možemo naći marke iste nominale, štampane na dve, pa ı tri vrste različitog papira, odnosno onih koji daju različitu boju luminiscentnog odsjaja. Postoje na markama turizma i poštanskih motiva. Ovo ide u prilog, da