Filatelista

56 Katalozi, studije, publikacije

publicista, a inače uvaženi poznavalac ove materije u jugoslovenskoj ı svetskoj filateliji.

Kako sam autor najavljuje, krajem 2001. godine trebalo bi da se pojavi iz štampe i prva knjiga drugog toma – Zajednička izdanja Jugoslavije 1941-2000. godina, a moguće je i druga knjiga prvog toma – Crna Gora 1888-1915. godina. Katalog je štampan dvojezično, na sprskom ı nemačkom jeziku, a naredna izdanja će možda biti i na engleskom jeziku. To samo potvrđuje široku zainteresovanost u svetu za temeljnu obradu poštanskih celina ovog područja.

Na svu sreću, zainteresovanih sakupljača kao ı vrsnih poznavalaca istorije poštanskih celina našeg područja, nema malo. verovatno će stoga i kritička promišljanja o Vukovićevom katalogu biti pozitivno nijansirana. Verovatno će neko smatrati da ima ı nekih suštinskih, metodoloških propusta, pored štamparskih grešaka koje su očevidne. Ovakvi izdavački poduhvati treba da su uvek praćeni bezbednim finansijskim zaleđem filatelističke organizacije ili poštanske uprave, a to onda podrazumeva ekipiranje tima koji odgovara za recenziju, lektorisanje, grafički dizajn, do svih onih detalja koji čitaocu obezbeduju elegantno uvođenje u logično sistematizovan sadržaj ı zadovoljstvo u preglednom čitanju ı nalaženju odgovora na sopstvena pitanja. Moglo se sve to učiniti i u ovom poduhvatu, ali nije. Autor je bio očigledno do te mere zanet željom da svoj deo posla obavi na što bolji način, pa je prenebregao potrebu da svoj, besprekorno visok stepen znanja, kruniše perfekcijom i u svim drugim pratećim elementima publikacıje. Imajući u vidu ono što nam pruža ovaj prvi deo od svega što se najavljuje, treba verovati da će u narednim izdanjima biti manje uočenih propusta, a ponuđeni katalog u celini nesporno zaslužuje čestitke i podršku. Stranice filatelističke periodike, dakle i našeg “Filateliste”, treba potpuno ovoriti za konstruktivan dijalog ı dobronamerne kritičke prikaze ovog i sličnih izdanja, što će koristiti ne samo autoru već i najširem krugu sakupljača. Ni Jedna oblast u filateliji nije definitivno i potpuno istražena ı zaokružena i teško da iko može samostalno poneti barjak apsolutnog znanja. A kada se neko, kao što je u ovom slučaju Miodrag Vuković, približi tom barjaku, onda to treba na odgovarajući način vrednovati ı uvažavati.

Jovan Reljin, Bogdan Petrović

KUPUJEM:

MARKE, PISMA, CELINE, DOKUMENTA, ESEJE I PROBE KRALJEVINE JUGOSLAVIJE

TAKSENE, SUDSKE, GRADSKE, PRIVATNE, REKLAMNE, DOPLATNE, ETIKETE, PISMA I DOPISNICE PRIVATNIH IZDAVAČA, KNEŽEVINE I KRALJEVINE SRBIJE,

KRALJEVINE JUGOSLAVIJE I CELOG SVETA DO 1946. GOD. PLAĆAM ODMAH tel: O11/ 558 322, mob. 063/ 80 95 168