Filatelista

58 Nova izdanja ZJPTT

vekovima, zahvalna su tema za kolekcionare. Za razliku od proteklih godina, uz uvek obaveznu stručnu saradnju mr Slobodana Mileusnića. direktora Muzeja Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, ove godine prikazani su Vatoped ı Esfigmen, dva od brojnih pravoslavnih manastira koji se nalaze u društvu sa Hilandarom, na Svetoj Gori u Grčkoj. Prema datom stručnom obrazloženju, brojne svetogorske manastire, a posebno ova dva, pomagali su tokom istorije srpski vladari, a Stefan Nemanja i Đurađ Branković pominju se kao drugi ktitori ovih manastira. Marke su štampane u šalterskim tabacima od 25 komada, puštene u promet 26. Januara 2001 godine, a grafičku obradu na njima potpisuje Radomir Bojanić, akademski slikar iz Beograda.

Kao drugo izdanje iz ovogodišnjeg programa, Zajednica JPTT је emitovala marku posvećenu velikom Jubileju — 175 godina osnivanja ı rada Matice srpske. Pionirsku ulogu Je ova institucija kulture ı obrazovanja srpskog naroda ostvaraila u skoro dva veka svoga postojanja ı nije slučajan podatak da Je prvi put na markama obeležena tek njena 150-godišnjica. Tada Je, Januara 1975. godine, na marki prikazana naslovna strana prve sveske Letopisa ı panorama nekadašnjeg Novog Sada. Na ovoj, koja je izašla 16. februara 2001. godine, u šalterskim tabacima od 25 komada, prikazana je zgrada Matice srpske u Novom Sadu, u likovnoj obradi Radomira Bojanića.

Dve nedelje pre nego što Je emitovana marka, na ovu temu bilo Je još jedno lepo izdanje – poštanska vrednosnica, masovni koverat sa uštampanom poštanskom markom čija je nominalna vrednost označena slovom “A”. Prema Pravilniku o poštanskim markama i vrednosnicama, ova celina se koristi za tarifiranje usluge prenosa pisama prve stope težine, putem običnog rukovanja, a dimenzije koverta su 160 x 115 mm. Na uštampanoj marki је panorama Novog Sada sa znakom Matice srpske. Na levoj strani koverta prikazana je zgrada Matice srpske, sa znakom ı jubilarnim godinama 1826-2001. Štampa je dvobojna – crtež je umbra-žgana-sijena, a ton je oker staro zlato. Datum puštanja u prodaju je 3. februar 2001. godine, a tiraž 600.000 komada. Autorstvo potpisuje Radomir Bojanić, a štampu TEKOM iz Beograda.

| 7 |5 S СП " Ди | 175 ГОДИНА МАТИЦЕ СРПСКЕ НОВИ САЛ