Filatelista

60

IZ PREDSEDNIŠTVA SFS

PRED NASTAVAK SKUPŠTINE SFS

U razmaku od samo dve nedelje, u Beogradu Je održana Još Jedna sednica Predsedništva Saveza filatelista Srbije. Na dnevnom redu bili su: priprema za nastavak redovne Skupštine Saveza, razmatranje prijema novih društava ı tekuća pitanja.

U raspravi o nastavku sednice Skupštine, konstatovano je da su sve primedbe na tekst Statuta, koje je Skupština prihvatila, uključene u prečišćen tekst. U međuvremenu, dostavljene su nove koje je Predsedništvo takođe razmatralo ı jedan broj usaglasıilo sa predlagačima pa su ı one uključene u konačnu verziju Statuta.

Predsedništvo je prihvatilo predlog: da se donese skupštinska odluka kojom će se brisati iz Statuta odredba o imenovanju članova Predsedništva SFJ iz redova članova Predsedništva SFS, kao nesaglasna sa odredbama u predlogu novog Statuta SFJ. Pred održavanje sednice, Statut SFS je predat registractonom organu.

U skladu sa članom 11 Statuta, Predsedništvo je raspravljalo o ispunjavanju uslova za prijem u Savez šest filatelističkih društava. Predsedništvo је zaključilo da su ova društva formirana neposredno pred saziv redovne Skupštine pa se nije moglo raspravljati o njihovom prijemu pre ove sednice. Takođe, dokumentacija koja Je dostavljena nije kompletna. Ni Jedno od ovih

društava nije podnelo pismeni zahtev za prijem, već Je društvo koordinator dostavilo papire za svih šest društava. Primećeno Je da se išlo za tim da se samo formalno ispune uslovi za registraciju, pri čemu registracioni organ nije vodio računa ı nije mogao znati da su pojedina lica navedena u aktu o osnivanju već članovi drugih društava ı da navedeno ne odgovara faktičkom stanju ı stvarnim težnjama filatelističke organizacije za omasovljavanjem. Društva čiji Je prijem pokušan na ovaj način registrovana su 23. januara ove godine.

Zaključujući raspravu o ovom pitanju, Predsedništvo Je donelo Jednoglasnu odluku da se prijem ovih šest društava u Savez odloži.

Predsedništvo Je prihvatilo inic1jativu članova Predsedništva Iz Vojvodine da se uvede jedinstveni registar svih članova Saveza, koji će olakšati komunikaciju među filatelistima. Takođe Je osnažen predlog kojim se utvrđuje da svaki član SFS može ostvarivati svoja prava isključivo preko svog matičnog društva ıli kluba.

Predsedništvo je prihvatilo zahtev g. Branka Lazarevića, člana sekcije za maksimafiliju da Savez finansıjski pomogne izdanje maksimum karata “Kraljice šaha”.

Predsedništvo Je donelo odluku da se Aleksandar Krstić, član filatelističkog