Filatelista

62

NASTAVAK SKUPŠTINE 17. MARTA

Predsedništvo Saveza filatelista Srbije održalo Je 8. marta Još jednu sednicu koja Je na dnevnom redu imala pripremu predstojeće Skupštine.

Članovi Predsedništva su informisani o aktivnostima u vezi sa registracijom Statuta. Predsedništvo Je ocenilo da su preduzete sve neophodne mere kako bi se proceduralno okončao taj posao.

Ттајис! и vidu prethodne dogovore o održavanju Skupštine SFJ i svoje obaveze koje iz njih proističu, Predsedništvo je donelo odluku da se Skupština Saveza filatelista Srbije održi 17. marta.

Predsedništvo Je obavešteno o osnivanju paralelnog Saveza filatelista Srbije. Istaknuto Je da Je Srpski filatelistički klub iskorišćen za osnivanje novih društava a sa tim društvima ı novog Saveza. Pokazan Je zapisnik sa osnivačke Skupštine pa je Jasno da su predstavnici ovih društava insistirali na ravnoravnom učešću u radu redovne Skupštine Saveza filatelista Srbije (3. februara ove godine) iako su prethodno pristupili novom Savezu.

Predsedništvo je zaključilo da filatelistička društva učlanjena u novi Savez, kao i njihovi članovi, ne mogu biti istovremeno članovi Saveza filatelista Srbije (koji je osnovan 1948. godine).

Takode Je ocenjeno kao neprihvatljivo da se pored postojeće organizacije filatelista u Srbiji, pod imenom Savez filatelista Srbije, formira Još Jedna sa istim ımenom. Kako je rečeno, medu osnivačima paralelnog Saveza našlo se filatelističko društvo koje Je ubrzo po svom osnivanju, u redovnoj proceduri primljeno u Savez filatelista Srbije ı ima dva svoja predstavnika u Skupštini.

Predsedništvo je zaključilo da je time Srpski filatelistički klub prekršio odredbe Statuta SFS o organizaciji Saveza pa je (s jednim uzdržanim glasom) donelo odluku da se filatelističko društvo Srpski filatelistički klub isključi iz Saveza filatelista Srbije.

Na prethodnoj sednici Predsedništva odobrena Je finansijska podrška za izdanje maksimum karata "Kraljice šaha". U meduvremenu, zbog nesolidne izrade, podnosilac zahteva je zatražio od Predsedništva da povuče svoju odluku o finansiranju, s tim da se podnostocu izade u susret kada se za to steknu uslovi. Predsedništvo Je prihvatilo takav zahtev.

Na zahtev Saveza filatelista Vojvodine, Predsedništvo Je donelo odluku da izdvoji 6.000 dinara i na taj način podrži prisustvo vojvodanskih filatelista na Novosadskom sajmu ovoga proleća.