Filatelista

64

IN MEMORIAM

Poznati grafički radnik, dobar drug, veliki prijatelj filatelista ı sportista, Vojislav Voja Janković preminuo je 23. Januara ove godine.

Kao dečak u rodnom Bavaništu zalazio je u seosku kafanu ı kidao sportske strane iz novina u ramu okačenom na zidu. Bilo je to u vreme kada je naša reprezentacija igrala na Svetskom prvenstvu u Urugvaju. Tako se VoJa preko fudbala vezao za sport uopšte.

Kasnije Je ı sam igrao fudbal u podmlatku "Grafičara". O markama nije Još razmišljao, sve dok nije došao u štampariju "Globus". Te 1935. godine Voja Je nosio korekturne šifove na čitanje u poštansku štedionicu, koja se nalazila u hotelu "Moskva". Za trud je od službenika dobijao po dinar časti, a jednom prilikom, neko mu je utrapio koverat pun poništenih maraka. Koverte sa markama su učestale ı Voja ıh Je uredno slagao u kartonsku kutiju za cipele ne znajući šta sa njima da radi.

Ка! је prošao ı pedesetih godina Voja se setio svojih maraka. Zaljubljenik u sport počeo Je da odvaja marke sa sportskim motivima. Vremenom su mu olimpijade postale uža specijalnost.

Вло је član filatelističkog društva "Beograd". Blage naravi ı nesebičan, uvek dobro raspoložen ı sa osmehom, prihvatao Je mnoge obaveze.

Onima koji su ga poznavali lik Vojislava Voje Jankovića ostaće u trajnom sećanju.

(B.S.)