Filatelista

16 Pionir i vešt poslovni čovek

1 ____ ____ _____ Odlazak u Crnu Goru

Oktobra 1892. godine Bikel se oženio Leoniom Berger. Bilo mu je jasno da tako unosan ulov koji je ostvario sa pretiskom, odnosno provizorijumima, u San Marinu, za dugo vreme neće moći da ponovi i zbog toga je u proleće 1893. godine prešao u Crnu Goru. Iskustvo mu je govorilo da treba da ostane u pozadini zbivanja pa Je tako ı uradio u Crnoj Gori.

Gospođa Bikel dnosno Berger osnovala je 1893. godine na Cetinju firmu na svoje devojačko ime (koja je radila isključivo sa mušterijama iz inostranstva), a sve transakcije odvijale su se korespodencijom (prvu trgovinu maraka u Crnoj Gori, sa uličnim lokalom, otvorio je tek 1902. godine Vaso Radovanović). Oglasima u skoro svim vodećim filatelističkim časopisima sveta, gospoda Berger je skrenula pažnju na postojanje svoje firme tako da je razvila živu prepisku sa svetom. U 5уојој ргуој ponudi iz maja 1893. godine bile su marke Crne Gore. U uvodniku oglasa se kaže. »Sve Je već Jednom postojalo – reč Ben Akiba međutim poništene marke Crne Gore Još niko nije tako povoljno nudio«. Posebnu stavku predstavljaju poštanske karte Crne Gore adresovane na kupca od kojih se mnoge i danas nalaze u zbirkama ili na filatelističkom tržištu. Oto Bikel se preselio na Cetinje ı tamo uglavnom zadržavao i brinuo oko pronalaženja novog interesantnog materijala. Zahvaljujući njegovom uticaju 1893. godine ugledali su svetlost dana različiti specijaliteti crnogorske filatelije.

Specijaliteti među celinama

| Alles sehon dagewesen,| sagte Ben 4kiba, aber ebrasehte || Montenegro's

wrden noch vez МИилљала га шав Preisen gelis{art,

100" Montano paze [0r nur M. 6,50,

Котрјаце а

li 8, e 10, и ie Ме а | 1% 11— 80.

Dok su marke Crne Gore štampane u Beču, celine su štampane na Cetinju. To je bila prilika da se na licu mesta potpomogne pravljenje specijaliteta. I zaista, te 1893. godine nastali su neobični primerci.

Elnzelmarken Yon Montenegro,

ras. Ки. 28 5 7 10155 Pres 10 1

Monten6gro-Postkarten ag 5 Sie adrosslert: si 1 r. karmin Љета 5

ERROR COO ca и:

Katal Sez{03 Hr.) statt Mt 6415,

ваг ИХ. 8.—.

8 kr. sehwarz + ? ут. Матка као. geklebt, marh blamem Kata!

93 Nr. 6 statt 00 Pf. nur 40 Pf.

Dalje, kod varijeteta sa italikom, prostor između treće i četvrte adresne linije iznosi 11 mm, a četvrta adresna linija je duga 47 mm dok je kod normalne karte četvrta adresna linija duga 39 mm, a rastojanje između treće i četvrte adresne linije iznosi 19 mm.

U Ašerovom (Asher) katalogu ova karta je kasnije navedena kao probni otisak koju gospođa Berger može da ponudi. U broju 11 »San Marino filatelista« iz novembra 1893. godine, na strani 61 objavljuje da se nudi pogrešno štampana karta čista ili upotrebljena, žuta na zelenom umesto na žutom kartonu, opisana u Senfovom časopisu, na strani 242, po ceni od 20 maraka.

Еше Ваџсћег џпд 5аттјег RAmcntlich auth als Gelegenhelts- cd eatgeschemke sekr getignet:

| Fi grcssa [#lnsit {i S 100 san CiParčtten franko, kallčrei, riktanailart, fraklet) mit Marken9429+5+8+5+ Nkr.ves. ea ren Werica, Bor Mk RS, дату оба арта Ponteova sim nach Mestenegro nicht rulkasig. Alle Anfragts erfurdera Reskporta! Frau LEONIE B. BERGER, Cetinje (Montenegro),