Filatelista

18 ЈОРАМ КЕМСКОМС с _____________________

Falsifikati karantinskih pisama

Dr Jovan Veličković

Nedavno su se na sastancima filatelista i numizmatičara u Beogradu pojavili falsifikati karantinskih pisama - falsifikati karantinskih žigova upotrebljavani u XIX veku na teritoriji Austrije, odnosno u Zemunu. Karakteristično je da su osnovna pisma, nosači, originalna, a lažni žigovi karantina su otisnuti naknadno, verovatno u nekoj od poslednjih godina, zbog prevare sakupljača i neopravdanog sticanja materijalne dobiti.

Prvo pismo je službeno (ex-ofto) sa okruglim polaznim žigom Petrovaradina (Peterwardein 24/4) upućeno u Sombor 1852. godine (dotle originalno) na kome је levo otisnut okrugli dvokružni crveni žig zemunskog karantina sa napisom »Netto di fuora et di dentro«.

шаци Делић: Јао лавенинадиње 5: = ке вида: а БАБА lk a i | У

У ОР ек. Марна аафаљило

__> Е

у 7 те Zr | 72 27 a

a Кеа. e ZOO ocene 4. а

22 пе Њ 47 A Oza 25 рам 4 РА 2 « ' 27: | 4, > А 2

Мао УЗМЕ МОМ ФИРЕР ара Ес авае Мата те 5

o

7“

ZO 2

– С O 2727 Мар“

Drugo pismo Je sa polaznim žigom KARLOVITZ 25./JUN. upućeno za Zemun, službeno, bez frankature, na poledini sa jednogružnim žigom prijemne pošte SEMLIN 26/6, upis godine u pismu nije sačuvan, verovatno 1852/55, dotle originalno, sa lažnim karantinskim crvenim žigom »Netto di fuora et di dentro Carlovitz«, a na poleđini lažni crni žig »Netto di fuora et di dentro Semlin«, kao i lažni dvoredni žig »Gerauchert im Contumatz Amt Semlin«.