Filatelista

22 ХОКАМ Е ВОЗКОМС и II u

Falsifikati privremenog kninskog izdanja

Zoran R. Bošković

O falsifikatima ovog izdanja pisano je u nekoliko časopisa od strane više autora. Takođe tekstovima Z.Vlahovića u "Vjesniku” HFD-a, broj 1-2/1999, str.2728." ı J.Veličković u prestižnom časopisu "Fakes, Forgeries, Experts, No 2, 1999, p.44", koji izdaje Komisija FIP za borbu protiv falsifikata, inostrana publika је imala priliku da se upozna putem kraćih obaveštenja.

Još 1997. godine, u Klubu filatelista rasturani su falsifikati cele serije MiNr.611 kao ı dva ređa zupčanja: MINr. 9A i MiNr. IIC. Falsifikati su bili lako uočljivi Jer se falsifikatoru zbog "starosti" očito žurilo da ih što pre pusti u promet. Svi poznati falsifikati rađeni su ofset tehnikom.

JUGOSLAVIJA „JUGOSLAVIJA

Slika 1 - Cela serija (6 У) falsifikat Prilikom posmatranja moguće je golim okom primetiti zasićenost bojom samog pretiska kao i njegovu izvesnu debljina. Često su osnovne (redovne) marke uočljivo drugih nijansi boja - tamnije ili svetlije od originalno upotrebljenih, što odmah privuče pažnju iskusnijeg sakupljača. Ako uzme originalni četverac, preklapanjem sa falsifikovanim uočljiva je nepodudarnost pretisaka.

Slika 2 – Falsifikati redih zupčanja u paru 9A i 1С

Dugo posle otkrivanja ovih falsifikata nije se ništa značajnije dešavalo. Početkom ove godine dobio sam na "poklon" dvadesetak falsifikovanih serija u četvercima. Pored već poznatih i opisanih falsifikata pojavili su se "zanimljivi" Jalsifikati i maraka koje u originalu nisu poznate. To su marke MiNr. 6 u zupčanju A (13 1/4), zatim MiNr. 7 u zupčanju A (13 1/4) i marka MiNr. 10 u zupčanju C (12 1/2). Falsifikati su urađeni u prepoznatljivom maniru "deda Voje" ali su posle otkrivanja zaobilaznim putevima dolazili do sakupljača, uglavnom kao pokloni. Michel, nemački trgovački katalog (nema pravilan stav prema ovom retkom