Filatelista

28 SRBIJAFILA XII

Organizatoru su veoma pomogle odluke JP PTT saobraćaja Srbija i »Serb« banke a.d. Beograd da finansijski podrže ceo projekat. Ključne pozicije u Jinansiranju: naknada za rad tehničke grupe, troškovi štampanja kataloga i palmaresa, troškovi svečanog otvaranja i svečane dodele nagrada (Palmares) pokrivene su iz sredstava Saveza. »Jugomarka« je proizvela kompletan štampani program (plakat, pozivnice, prigodne koverte, diplome, zahvalnice) koji je poklonila organizacionom odboru, što predstavlja najveću pomoć koju je ovaj odbor primio. Zavod za izradu novčanica i kovanog novca poklonio je 100 medalja. U propagandne svrhe štampana Je vinjeta izložbe, kao poklon štamparije »Motiv«. Od ostalih sponzora i donatora primljeno je dvadesetak poklona koji su stavljeni na raspolaganje žiriju. Podaci o darodavcima objavljeni su u palmaresu a puna satisfakcija tim licima pružena je objavljivanjem njihovih imena i reklamnih poruka u Katalogu i Palmaresu, uručivanjem zahvalnica i prigodnih izdanja kao priznanja za pomoć ı podršku koju su pružili.

Zbog svoje veličine (22 člana) Organizacioni odbor nije bio dovoljno operativan pa Je teret organizacije pao na pet ili šest članova. Njegova efikasnost bila je značajno umanjena protokolarnim držanjem jednog broja članova, shvatanjem da se njihova uloga iscrpljuje u iznošenju ideja i predloga. Potrebno je ponoviti da su ovakve izložbe zaista zahtevne i podrazumevaju višemesečno neprekidno angažovanje većeg broja ljudi. Svi oni moraju biti spremni da urade konkretan posao; u prvom redu na planu pribavljanja sredstava. Ubuduće, kod imenovanja radnih tela izložbe ovo treba jasno predočiti svima koji su kandidovani za mesto u odboru. U Srbiji ne postoji veliki broj filatelista volontera, a ni navika da se prihvataju obaveze. Tu okolnost su pojedinci iskoristili da se organizuju ı određene usluge obavljaju uz novčanu naknadu. Pri tome Jasno stavljaju do znanja da su Jedini. Siguran sam da će u već u sledećoj prilici ovakav odnos biti ispravljen.

Izložbe su prava mesta za amatersko angažovanje velikog broja filatelista ı one ne mogu biti iskorišćene za bilo koju drugu opciju. U telima Saveza postoji mesto za sve filateliste koji su spremni da rade na volonterskoj osnovi, a to znači dobrovoljno ı bez naknade. Kada su imenovani ı prihvate mesto u nekom od radnih tela, primljeni zadaci postaju obaveza ı podrazumevaju Foto: Filaberza odgovornost. Izložbe koje organizuje SFS su

Pilatelistički servis je furikcidnisao neprofitni filatelistički projekati. Drugi oblici na zadovoljstvo svih.