Filatelista

80 DRAGOLJUB БОКАМОМС

broj ovih nalepnica, rešenjem ministra gradjevina od 7. oktobra 1911. godine, one su preštampane grbom Srbije ı korišćene su za frankiranje novina. Zanimljivo je da i u rešenju o puštanju u promet ovih maraka piše: "na svim vrednostima izradjena je slika jedne ženske"

РРОСРЕ% ~ СаПегу

24

СРБИАФИА ХИ

Nažalost nije navedeno da li Je to personifikacija Srbije i ostalo je nepoznato ko Je autor slike koja Je služila za izradu ovih nalepnica, odnosno maraka.

U "Katalogu poštanskih maraka Jug. zemalja" u izdanju "Jugomarke" 1991. godine napisano je: "Novinske marke; simbolično prikazana figura Srbije sa inicijalnima SNU". U istom katalogu (za razliku od Deroka) navodi se da je ekspozitura pošte na Adi bila otvorena PET DANA (od 30. maja do 6. juna odnosno od 12. do 16. Juna po starom kalendaru).

Nalepnice povodom "Trojičkog sabora" 1908. godine nisu prve na kojima je Srbija alegorijski prikazana kao devojka!

Krajem XIX veka odštampana je dobrovoljna nalepnica sa tekstom "Srpska zora" ı nominalom od 2 helera u sva četiri ugla. Na marki Je prikazana devojka, verovatno personifikacija Srbije, sa bakljom u levoj ispruženoj ruci ı lirom u desnoj. U njenom krilu je otvorena knjiga, pored nje snop klasja žita, a ispred nje plug sa raonikom. U pozadini je more sa barkom i galeb u letu. Štampana je na rozikastom papiru, gumirana ı zupčana. Položaj devojke podseća na umetnikovu predstavu Srbije kao devojke na marki povodom Trojičkog sabora iz 1908. godine.

CAPr OF CvOD HOPE

STACE HALFPENNY MA S DO де

MA