Filatelista

Svetska izložba Philanipon 01 Tokio 1-7. Avgust 2001 87

о

Uloga poštanske administacije Japana u finansiranju ı organizovanju izložbe bila je izuzetno velika. Na desetak šaltera pošte mogle su se dobiti sve marke Japana izdate poslednjih nekoliko godina. Interesovanje publike za marke Japana na tim šalterima bilo je fascinantno. Red za dolazak na šalter počinjao Je da se formira svakog jutra pre 7 sati. Kad god sam stizao na izložbu, oko 9 sati, u redu је strpljivo čekalo po 500 do 1000 ljudi, upisujući svoje želje brižljivo u formular sa preko 100 stavki. Zavod za štampanje maraka organizovao je uživo izradu dopisnica formiranjem lista - starom tehnikom preko sita koje su davane posetiocima. Jedan od hitova izložbe bila je izrada "personalizovanih" maraka: Na blok od 10 maraka sa prigodnim motivima iz Japanske prošlosti prenošena je snimanjem slika posetioca. Čekanje u redu za ovu operaciju trajalo je više časova, sam postupak najviše 5 minuta i marke sa vašom slikom, ili vas i vaše drage mogle su odmah da se lepe na pisma i karte i šalju u svet (Ovu tehniku sam prvi put video 1999. godine na izložbi u Melburnu, Australija). Posebna pažnja bila je posvećena deci ı omladincima: velika hala sa muzikom i instruktorima koji su najmladje upućivali u filateliju, uz besplatno davanje velikog broja maraka deci.

Na izložbi su predstavljena četiri izloška iz naše zemlje:

Nataša Čubraković Vojna cenzura u Jugoslaviji, 1944/45, Pozlaćena medalja (83) Vojin Višacki Pošta naših zarobljenika u II svetskom ratu Velika srebrna medalja (78) Vukadin Dimitrijević Srpska pošta na Krfu ı Solunu Veliko srebrna medalja (78) Jovan Veličković Celine kraljevine Jugoslavije Zlatna medalja (91)

Na izložbi nije bila zastupljena i literatura iz naše zemlje niti Je PTT Jugoslavije imao štand. Od izložaka izlagača iz drugih zemalja koje obuhvataju naše područje treba istaći sledeće:

Velizar Kardoš, Švajcarska Predfilatelija Srbije Zlatna medalja (92) Ranko Talović, Švajcarska Predfilatelija Srbije Zlatna medalja (91) Jendrich Vomela, Češka Rep. Marke Crne Gore Pozlaćena medalja (83) Anton Lavrić, Slovenija Pomoćne pošte 1918/97 Veliko srebrna medalja (76) Igor Pirc, Slovenija Celine na teritoriji Slovenije Veliko srebrna medalja (76)

U izlošku V.Kardoša pokazano je po prvi novonadjeno pismo sa žigom STUDENICA (treće poznato), iz 18604. godine, veoma značajan objekat naše predfilatelije.

Velika nacionalna nagrada dodeljena je izlošku prvih maraka Japana izlagača K.Fukuhare iz Japana.

Velika nagrada u šampionskoj klasi pripala je izlošku "Tajland pod indijskom administracijom", izlagača Y.Nirandare iz Tajlanda.