Filatelista

92 JOPAN VELIČKOVIĆ

NOVE KNJIGE

Delo u trendu razvoja savremene filatelije

Dr Jovan Veličković

Dr Fojin Fišacki: “Fojna pošta i sanitet Fojne granice 1496-1871” I.:davač: Savez filatelista Srbije, Beograd 2000

Knjiga pod naslovom “Vojna pošta i sanitet Vojne granice 1496-1871”, iz pera jednog od naših savremenih autora iz oblasti poštanske istorije na našim prostorima, pojavila se po prvi put na Jufizu X – jubilarnoj izložbi Saveza filatelista Jugoslavije, održanoj maja 2000. godine. Posle najveće nagrade dobijene na toj izložbi od strane stručnog žirija, knjiga Je izašla ı u svet ı ocenjena Je visokim nagradama na nekoliko svetskih i evropskih izložbi održanih u međuvremenu (vidi ovoj broj “Filateliste”).

Kako je našim čitaocima do danas bilo uskraćeno da se šire i bliže upoznaju sa ovom knjigom, donosimo kratak prikaz knjige, sa opšteg (prema recenziji akademika lasilija Krestića) i sa poštansko-istorijskog aspekta (prema recenziji dr Jovana Feličkovića).

Literatura o prošlosti Vojne granice toliko Je obimna da čini pozamašnu biblioteku. Dokumentacija o toj ustanovi, koja je trajala nekoliko vekova, čuva se u arhivima Beča, Graca, Ljubljane, Zagreba, Zadra, Novog Sada, Temišavara, Budimpešte i drugih mesta. Ona je ogromna, gotovo nepregledna, a sadrži dragocene podatke o svim manifestacijama života Vojne granice.

Gospodin Vojnin Višacki, inače lekar po svom profesionalnom opredeljenju, se odlučio da da istorijski osvrt na nastanak i razvoj pošte ı saniteta Vojne granice, jedne specifične teme koja je do sada bila izučavana samo parcijalno ı marginalno. Pre nego što se prihvatio pisanja on je sabrao dosta relevantnog, materijala, jer je dobro savladao literaturu u kojoj je nalazio podatke za temu kojoj se posvetio. Temi je pristupio sa namerom da se prikaže sa svim mogućih aspekata ı njegov je poduhvat urodio dobrim i korisnim rezultatom. Pitanja koja se tiču vojne pošte ı saniteta on je dobro i metodološki ispravno uklopio u opšte istorijske tokove Vojne granice od njenih najranijih dana do razvojačenja. Opšta pitanja iz istorije Vojne granice dobila su samo onoliko prostora koliko je bilo potrebno da bi se bolje razumeli problemi nastanka ı razvoja vojne pošte ı saniteta.

Još jedanput se pokazalo da je filatelija, a posebno poštanska istorija, fantastično područje za nova istraživanja pojedinih segmenata naše bliže ı dalje prošlosti, koja doprinose obogaćivanju znanja, ne samo iz uže oblasti ove pasije, već | iz kulturnih, naučnih, političkih, vojnih, trgovačkih i drugih aspekata. Jedno od