Filatelista

Ako izvršimo periodizaciju po dinastijama, period pod Obrenovićima је од 1873 do 1903. Od 1903. do 1918. godine Srbijom vlada dinastija Karadjordjević. Po tom osnovu, zbirku ili izložak možemo nasloviti kao:

I Celine Srbije pod dinastijom Obrenović i

II Celine Srbije pod dinastijom Karadjordjević.

Zanimljiva je i heraldika na poštanskim celinama Srbije koja se može pratiti u Kneževini i Kraljevini Srbiji (dva grba dinastije Obrenović i sedam grbova Kraljevine Srbije).

Druga, obimnija varijanta obuhvata celine Kraljevine Srbije od 1882. do 1918.godine. Ovakva podela je opravdana zbog većeg broja izdanja u periodu 1873-1918. godine kada je bilo 39 emisija svih vrsta dopisnih karata. Poštanske uputnice su uvedene u upotrebu 1893. godine; ukupno osam izdanja od kojih dva pomoćna. Zvanične poštanske uputnice koriste se izmedju 1900. i 1915. godine; u tom periodu bilo je ukupno pet izdanja. Karte za pouzeće nalazile su se u upotrebi od 1895. do 1911. godine sa četiri redovna i jednim pomoćnim izdanjem. Telegrafske uputnice su doživele dva izdanja (1904-1905).

O prezentaciji izloška

Dobra postavka izloška mora počivati na hronologiji, dakle na praćenju izdanja i štampanja kroz ceo period. Kod dopisnih karata, kad god je to moguće, treba dati prikaz redjih poštanskih žigova, poštansku manipulaciju i redju destinaciju. Dopisne karte, zbog većeg broja varijeteta u papiru i boji, prezentirati upotrebljene i neupotrebljene prateći tok izdanja i štampanja. Kod doštampavanih tiraža pojedinih izdanja poštanskih celina prikazati i greške u tekstu i napomenama (ove greške su tipične u delu emisije). Kod proba dopisnih karata treba razlikovati prihvaćene i neprihvaćene probe. Pregled poštanske tarife mora biti jasan. Kvalitet poštanski upotrebljenih celina ispoljava se u jasnim i čitljivim žigovima. Izložbeni list ne treba opteretiti nepotrebnim tekstom. Retkost i kvalitet objekata koji čine izložak mora imati kontinuitet, a to znači da pored redjih objekata i oni masovniji moraju imati svoje mesto i težinu koju ćemo izraziti redjim žigom, interesaninom destinacijom ili nekom posebnom poštanskom manipulacijom.

Najveću »težinu« medju poštanskim celinama Srbije imaju dopisne karte sa označenom namenom: odgovor i odgovor plaćen. One su dosta retke na tržištu a najznačajnije su dopisnice sa odgovorom poslate iz inostranstva. Osim ovih, retke su i preporučene i ekspres karte (poznato je oko 50 primeraka). U prezentaciji objekata posebnu pažnju treba obratiti na lako uočljive razlike u boji i papiru. Prikazivanjem različitih objekata hronološkim redom izbećiće se monotonija i efekat uravnotežene prezentacije poštanskih celina, a time će se i deo naše poštanske istorije predstaviti na najbolji mogući način.