Filatelista

24

Crvenog Krsta. U slučaju da je ovo propušteno sprovodnik mora naplatiti taksu lepeći na poledjinu karte marku – poništavajući je kako je gore rečeno.

Sledeća stavka tačke 1) govori kako se sprovodnik snabdeva potrebnom količinom maraka i kako pravda njihov utrošak.

2) Za sve pošiljke u unutrašnjem saobraćaju kao što su: pisma, dopisnice, tiskovine (štampane stvari), književni oglasi, poslovni papiri, robni ogledi, mešovite pošiljke (obične ili preporučene), poštanski nalozi, poštanske i telegrafske uputnice, čekovne uplatnice, vrednosna pisma i paketi i to bez razlike na vrednost i težinu moraju obavezno plaćati taksu i lepiti franko marku Crvenog Krsta od 0.50 dinara.

Marke Crvenog Krsta poništavaju se žigom mesta i dana, alepe se kod poštanskih i telegrafskih uputnica u desnom gornjem uglu (gde je odštampana cena i grb), kod čekovnih uplatnica na poledjini, kod dopisnica do utisnute marke, a kod svih ostalih pošiljaka gde se lepe i redovne marke (deo stava, prim. M.V.).

Kod onih pismonosnih pošiljaka, gde se privatnici služe mašinom za frankiranje, takodje se lepe marke Crvenog Krsta (deo stava, prim. M.V.).

3) Za sve telegrame u unutrašnjem saobraćaju ima se, bez obzira na broj reči, obavezno naplaćivati taksa u korist Crvenog Krsta od 0.50 dinara. Marka se lepi na sam telegram i poništava žigom mesta i dana.

Taksa od 0.50 dinara u korist Crvenog Krsta neće se naplaćivati:

Za sve poštanske pošiljke koje otpremaju državna nadleštva i ustanove kao i ustanove Jugoslovenskog Crvenog Krsta;

Za novine i časopise;

Да sve poštanske pošiljke koje se otpremaju u inostranstvo;

Za sve poštanske pošiljke koje se otpremaju u Zonu B;

Za sve telegrame koje otpremaju državna nadleštva i ustanove kao i ustanove Jugoslovenskog Crvenog Krsta;

Za sve telegrame koji se otpremaju u inostranstvo;

Za sve telegrame koji se otpremaju u Zonu B;

Za sve telegrame koji se otpremaju putem telefona, na kredit i na račun depozita.

IV Ovaj odeljak sadrži uputstvo kako treba postupati u toku rada sa doplat-

nim markama.

- Na dan 1. januara 1947. godine u 6 časova ujutro, moraju sve pošte u državi isprazniti svoje kovčežiće za skupljanje pisama i žigosati ih žigom mesta i dana od 31. decembra 1946. godine. Ove pošiljke ne podležu taksi od 0.50 dinara u korist Jugoslovenskog Crvenog Krsta. Posle tog vremena, sve napred pobrojane poštanske pošiljke podležu naplaćivanju takse u korist Crvenog Krsta. Poštanska pošiljka koja podleže taksi Crvenog Krsta, a na nju nije nalepljena franko marka Crvenog Krsta, mora se obeležiti slovom T. Pored ovog stavlja se oznaka +0.50;

- Odredišna će pošta na poštanske pošiljke lepiti porto marke Crvenog Krsta od 0.50 dinara za nedostajuću taksu u korist Crvenog Krsta (deo stava, prim. M.V.);

- Upozorava se pošta da se za nedostajuću taksu u korist Crvenog Krsta ne naplaćuje dvostruka porto taksa;

>

=O O M

mom